Good news: Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος στις 16 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην παιδική και νεανική Λογοτεχνία.

Ο 4ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων και συνεργειών του EUNIC για την κατανόηση, την προώθηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας και της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας της λογοτεχνικής έκφρασης στην Ευρώπη και την παρουσίαση της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και των ευρωπαίων λογοτεχνών στο ευρύ κοινό μέσω μιας σειράς δημοσίων αναγνώσεων και άλλων παράλληλων δράσεων.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην παιδική και νεανική Λογοτεχνία και εστιάζει στην πολιτισμική διαφορετικότητα (cultural diversity), με στόχο να προβάλει την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, προέλευση, γλώσσα και θρησκεία και να ενταχθεί στον ευρύτερο κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων του EUNIC Αθήνας, με γενικό τίτλο “The role of culture in cultural integration: The culture of integration” 

Ο περίπατος θα περιλαμβάνει αναγνώσεις, παιχνίδια, εκπαιδευτικά προγράμματα, υπογραφή βιβλίων και άλμπουμ, συζητήσεις με το κοινό, κ. α. σε διάφορα σημεία της Στοάς. 

Στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περιπάτου, έχουμε προσκαλέσει τη Βρετανίδα λογοτέχνη Tanya Landman (Carnegie Medal, Guardian Children’s Fiction Prize), η οποία θα διαβάσει κομμάτια από τα τελευταία της έργα Beyond the Wall (2017) και
Buffalo Soldier (2014). Μετά την ανάγνωση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. 

H είσοδος είναι ελεύθερη. 

Η πώληση των βιβλίων στα ελληνικά θα γίνεται από τα βιβλιοπωλεία Public. Τα ξενόγλωσσα βιβλία θα είναι διαθέσιμα προς πώληση από το Λεξικοπωλείο.

Οι φετινοί ευρωπαίοι λογοτέχνες που θα παρουσιάσουν το έργο τους είναι οι :
• Tanya Landman (British Council) 
• Bernard Friot (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος) 
• Antonio G. Iturbe (Instituto Cervantes) 
• Anastasia Kalantzi-Azizi (Πρεσβεία Αυστρίας)
• Julia Kaergel (Goethe-Institut Athen) 
• Πάνος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Πλησή (Σπίτι της Κύπρου) 

Λίγα λόγια για την Tanya Landman
Αν και τα βιβλία της απευθύνονται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας, η Tanya Landman είναι περισσότερο γνωστή για τα ιστορικά της μυθιστορήματα για νέους και για εφήβους. Το «Apache», το οποίο τοποθετείται χρονικά στην Αμερική του 19ου αιώνα, ήταν υποψήφιο για αρκετά βραβεία στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων το Teenage Book Trust και το Carnegie Medal. Η αμερικάνικη έκδοση κέρδισε το βραβείο Borders Original Voices καθώς και το Spurs Award από τη Western Writers of America. To «The Goldsmith’s Daughter», το οποίο εξελίσσεται στην αυτοκρατορία των Αζτέκων κατά την ισπανική εισβολή, προτάθηκε για το Carnegie Medal και για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της εφημερίδας Guardian. Το «Buffalo Soldier» κέρδισε το Guardian Medal το 2015. Το «Hell and High Water» – ένα καταιγιστικό θρίλερ στο Devon του 18ου αιώνα – ήταν ανάμεσα στα τελικώς προτεινόμενα για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της εφημερίδας Guardian για το 2016 και για το Carnegie Medal. Το τελευταίο της βιβλίο, το «Beyond the Wall», διαδραματίζεται στη Βρετανία της ρωμαϊκής εποχής.

Λίγα λόγια για την Αγγελική Δαρλάση
Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του The Greek play project συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Τhink Τank θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος Η Άλλη Πλευρά και της δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik. Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει. 

Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:
4ος ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η βόλτα με τους ευρωπαίους λογοτέχνες συνεχίζεται

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, 11.00-15.00
ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο
https://www.britishcouncil.gr/en/events/european-literary-walk-2017 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ