Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση της «Εφ.Συν.» - Δείχνει ντέρμπυ Φώφης & Γιώργου Καμίνη

Σύμφωνα με τον «σφυγμό» της Prorata, οι κάλπες της 5ης Νοεμβρίου θα αποτελέσουν το απόλυτο ντέρμπι.

Αντικείμενο συζήτησης έγινε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά που διενήργησε η εταιρεία Prorata και δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον «σφυγμό» της Prorata, οι κάλπες της 5ης Νοεμβρίου θα αποτελέσουν το απόλυτο ντέρμπι, αφού με βάση την τωρινή εικόνα κανένας υποψήφιος δεν καταφέρνει να πάρει ασφαλές προβάδισμα, όωπς αναφέρει το efsyn.gr.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).

Ωστόσο, η παραπάνω μέτρηση προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένα επιτελεία υποψηφίων ή σε στελέχη κομμάτων της Κεντροαριστεράς που εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες επιχείρησαν να εκφράσουν τους λόγους της διαφωνίας τους, αν και η εντύπωση που έδωσαν ήταν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι για εκείνους καλές μόνο όταν είναι βολικές για τους σχεδιασμούς τους.

Με μια ακατανόητα επιθετική ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της Φώφης Γεννηματά καταφέρθηκε εναντίον της εφημερίδας μας, αφήνοντας απαράδεκτα υπονοούμενα περί καθοδηγητών και χρησιμοποιώντας φρασεολογία που δείχνει πανικό.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε: «Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών "σοφών" και "πανσόφων" Υπέρ - Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και "αυλικοί" του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -"αυλικοί" της Ν.Δ. Ότι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους. Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε και θα έχει, αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Ν.Δ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριακάτικη εφημερίδα δημοσιεύει αύριο δημοσκόπηση στην οποία προηγείται η κ. Γεννηματά με 12 μονάδες και την οποία από το επιτελείο της λογικά θεωρούν αξιόπιστη. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να την καταγγείλουν και αυτή, όπως έπραξαν με τη δημοσκόπηση για την «Εφ.Συν.» που φαίνεται ότι δεν συμβάδιζε με το αφήγημα που ήθελαν να κατασκευάσουν.

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει γενικά τις δημοσκοπήσεις που είδαν ή θα δουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την εκλογή αρχηγού εξέδωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης είχε κάνει επισήμως γνωστές τις προθέσεις του μέσω βίντεο.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: «Πληροφορούμαι και διαβάζω δημοσκοπήσεις που αφορούν στην επιρροή υποψηφίων για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα. Έρευνες που μετρούν ονόματα πριν ανακοινωθούν υποψηφιότητες, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία. Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολιτικά ανήθικες, επιστημονικά αβάσιμες και επαγγελματικά αντιδεοντολογικές. Πρόκειται για συνειδητή απόπειρα αλλοίωσης και παραμόρφωσης των δεδομένων στην αφετηρία ακριβώς αυτού του εγχειρήματος. Σημειώνω ότι η απόπειρα αυτή με αφήνει παγερά αδιάφορο σε προσωπικό επίπεδο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι προσηλωμένος σε αυτά που σταθερά πιστεύω. Καλώ την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον Καθ. κ. Ν.Αλιβιζάτο να διασφαλίσει την επιβαλλόμενη ισοτιμία στην παρουσία και τον λόγο μεταξύ όλων των υποψηφίων, ώστε να προστατευθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας. Το στοιχείο αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεμελίωση μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας. Συνεχίζω αταλάντευτα πάνω σε αρχές και αξίες για τη νέα, μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό το όραμα υπηρετώ, με αυτή την πίστη θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για τους πολίτες, τη χώρα, τη Δημοκρατική Παράταξη».

Κατάπληξη εκφράζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς όπως τονίζει, στη δημοσκόπηση εμφανίζεται το όνομά του ενώ δεν είναι υποψήφιος. Πάντως, η «Εφ.Συν.» είχε διευκρινίσει ότι το όνομα του κ. Θεοχαρόπουλου περιλαμβάνεται στις κάρτες της μέτρησης διότι δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση. Συγκεκριμένα η μέτρηση ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις 5 του μήνα.

Ειδικότερα, υποστηρίζει: «Με πραγματική κατάπληξη είδα δημοσκόπηση της PRORATA για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά όπου εμφανίζεται το όνομα μου ενώ όχι μόνο δεν ήμουν και δεν είμαι υποψήφιος αλλά και έχω δημόσια δηλώσει από τις 5 Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, συνεπώς για 3 από τις 4 ημέρες της έρευνας μετρούσαν την υποψηφιότητα μου ενώ είχα ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα επρόκειτο για αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό και ύποπτο. Τέτοιες αντιδεοντολογικές ενέργειες πλήττουν την αξιοπιστία των δημοσκοπικών εταιρειών. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς με αφορμή αυτά τα περιστατικά οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Προσωπικά συνεχίζω αταλάντευτα να εργάζομαι για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, για μία σύγχρονη, ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μακριά από λογικές του παρελθόντος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ