«Θα μου κλ@σεις τα αρχ@@@α» - Η απάντηση του πρώην δημάρχου Νεμέας στον Χρυσαυγίτη Μπούκουρα

Η κατάθεση του Βαγγέλη Ανδριανάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής 

Επαναλαμβάνονται από χθες οι συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται οι βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία κατά το κατηγορητήριο είναι ναζιστικής ιδεολογίας και στρέφεται κατά μεταναστών και ιδεολογικών της αντιπάλων.   

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, που έδωσε το έναυσμα για να ερευνηθεί συνολικά η δράση της Χρυσής Αυγής, η δίκη της ηγεσίας και των μελών της οργάνωσης που διεξάγεται με άδεια εδώλια καθώς σχεδόν κανένας από τους κατηγορούμενους δεν προσέρχεται στο δικαστήριο, επανεκκινεί με κάποιες από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις στο Εφετείο και τις περισσότερες στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.   

Το δικαστήριο που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 έχει συνεδριάσει 175 φορές και ήδη έχουν εξεταστεί οι περισσότεροι από τους 131 μάρτυρες κατηγορίας που έχουν κληθεί.   

Μεταξύ αυτών που αναμένεται η εξέτασή τους από το δικαστήριο είναι και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Σταύρου, καθώς και πέντε πρώην μέλη της που έδωσαν στην ανάκριση πολλά στοιχεία για τη δομή και τους ρόλους συγκεκριμένων προσώπων μέσα στην οργάνωση. 

Οι πέντε μάρτυρες έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας και έτσι δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά θα καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης από αίθουσα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

  
Στις προσεχείς συνεδριάσεις, επίσης, αναμένεται να κληθεί και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος στη φάση της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε για τη Χρυσή Αυγή έδωσε πλήθος στοιχείων για τη φύση, τη συγκρότηση και τη δράση της οργάνωσης.   

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε μια από τις χθεσινές καταθέσεις που έδωσε ο πρώην δήμαρχος Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος που κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ένα τηλεφώνημα που έλαβε από τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα.   

Πρόεδρος: Να προσέλθει ο κ. Ανδριανάκος. Με τί ασχολείστε; 

Ανδριανάκος: Είμαι εκπαιδευτικός, στη μέση εκπαίδευση, στη Σκάλα Λακωνίας, με αποσπάσεις στην Κορινθία. Τώρα είμαι επικεφαλής μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νεμέας, το 2011-2014 ήμουν δήμαρχος Νεμέας.

 Πρ: Ποια η σχέση σας με τον κατηγορούμενο Μπούκουρα; 

Ανδρ: Ζούσε στην Αθήνα οπότε δεν τον ήξερα. Τον πατέρα του λίγο ήξερα, που καταγόταν από ένα χωριό της Νεμέας. Την 25/3/2012, πριν τις εκλογές, η Χ.Α. είχε ήδη ανοίξει γραφεία στη Νεμέα και εμφανίστηκε για να καταθέσει στεφάνι. Εντός της εορτής δεν κατατέθηκε, μετά από αυτή απ' ότι άκουσα. Τότε ξανάδα τον κ. Μπούκουρα. Έδωσα εντολή να λήξει η εορτή και έτσι δεν έγινε φασαρία. 

Πρ: Πότε άνοιξαν τα γραφεία της Χ.Α.; 

Ανδρ: Νομίζω ότι ήταν στα τέλη του 2011. 

Πρ: Μέχρι τις εκλογές του Μαίου του 2012 επεισόδια είχαν σημειωθεί στην περιοχή της Νεμέας; 

Ανδρ: Όχι, δεν θυμάμαι κάτι. 

Πρ: Έκαναν συγκεντρώσεις, παρελάσεις; 

Ανδρ: Ομιλίες ναι. Παρέλαση έγινε μια φορά, μετά τις εκλογές. Εγώ ήμουν στο χωριό μου, 10 χλμ. πιο έξω απ' τη Νεμέα και με πήραν τηλέφωνο δημότες, επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο, ο οποίος πήγε να δει τί τρέχει, αλλά είχε ήδη ολοκληρωθεί η παρέλαση. Είμαστε μια πόλη 4.000 κατοίκων. Ένας παππούς μού είπε «τί είναι αυτά, έχουμε να τα δούμε από την κατοχή και τον εμφύλιο». 

Πρ: Κάποιο άλλο περιστατικό; 

Ανδρ: Στις εκλογές ήμουν με κάτι φίλους και αναμέναμε τα αποτελέσματα. Ήταν βράδυ, είχαν βγει τα αποτελέσματα. Χτύπησε το τηλέφωνο και απάντησα και μου συστήθηκε ο κ. Μπούκουρας. Του είπα συγχαρητήρια. Τότε μου είπε ότι είμαι πλέον υφιστάμενός του. Του είπα ότι δεν του τα είπαν καλά, ότι μικρός είναι και θα μάθει. Τότε μου είπε ότι θα γίνει στο εξής η σκιά μου και θα τον βλέπω στον ύπνο μου. Του είπα -με συγχωρείτε για την έκφραση- ότι θα μου κλάσει τα αρχίδια.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ