Κοινή συνέντευξη τύπου Μακρόν – Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

«Το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα, που πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα. Τα πρώτα τρίμηνα του 17 ήταν θετικά, μία επίδοση που βασίζεται στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας », τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε  «Στόχος μας επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πιστεύουμε ότι και οι εταίροι μας θέλουν να αποφευχθούν εμπόδια που δημιούργησαν καθυστερήσεις στο παρελθόν»

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συμφωνίες για επενδύσεις με τον κ. Μακρόν λέγοντας:

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας στους οποίους γαλλικές εταιρείες έχουν ενδιαφέρον. Καλωσορίζω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί του εκπρόσωποι 40 εταιρειών, τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο τομέα της αεροδιαστημικής»

«Κουβεντιάσαμε και τις περιφερειακές εξελίξεις και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο περιφερειακός και παγκόσμιος ρόλος ΕΕ. Συζητήσαμε για προσφυγικό και Τουρκία. Να παραμείνει σταθερή  η ΕΕ στα μηνύματα της προς την Τουρκία»

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Δε θα επεκταθώ γιατί αυτό θα είναι το θέμα μας απόψε στην Πνύκα»

«Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση». 

Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.

Μακρόν: Ο ελληνικός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα λόγια αλληλεγγύης προς τη Γαλλία που έχει πληγεί από τον τυφώνα Ίρμα με θύματα και τραυματίες στα νησιά του Αγ. Βαρθολομαίου και του Αγ. Μαρτίνου», είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

 

«Από χτες η χώρα γνωρίζει καταστροφή με πολλά θύματα στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Όλη η κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πάω μόλις βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που είναι η αιτία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

 

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση – και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα- για την πρόσκληση. 

«Προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα».

 

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ