4.000 χρόνια πριν οι γυναίκες ταξίδευαν και οι άνδρες έμεναν σπίτι & προτιμούσαν τη γειτονιά  

Ανατρεπτική Γερμανική μελέτη για την δομή των προϊστορικών κοινωνιών

Ήταν τέλη της εποχής του Λίθου και αρχές της εποχής του Χαλκού όταν οι γυναίκες ταξίδευαν σε μακρινές αποστάσεις ενώ οι άνδρες προτιμούσαν τη ...γειτονιά τους, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, εξέτασαν γενετικά και αρχαιολογικά στοιχεία από 84 άτομα (πολλά ήταν μέλη ίδιων οικογενειών) που είχαν πεθάνει μεταξύ του 2500 και του 1650 π.Χ. στην περιοχή Λεχ νότια του Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας και ανακάλυψαν ότι η πλειονότητα των γυναικών προερχόταν από άλλες περιοχές.

Η κινητικότητα μεμονωμένων γυναικών στο χώρο, οι οποίες μάλιστα ταξίδευαν από 300 έως και 500 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή τους,  ήταν ένα όχι τοπικό αλλά εκτεταμένο φαινόμενο στην Κεντρική Ευρώπη για μια περίοδο τουλάχιστον 800 ετών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι έχει υποτιμηθεί ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες για την ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμικών αντικειμένων, ενθαρρύνοντας έτσι την υιοθέτηση και την εξάπλωση τεχνολογικών καινοτομιών.

 

«Όλοι ξέρουμε τις ιστορίες για τους άνδρες πολεμιστές που πολεμούσαν και έφερναν τροφή στην οικογένεια, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά έμεναν στο σπίτι. Όμως, φαίνεται πως τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κανένας άνδρας δεν ταξίδευε, ενώ αντίθετα δύο στις τρεις γυναίκες το έκαναν», δήλωσε ο Στοκχάμερ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ