Φωτό - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετούς εκτελεσθέντων που φορούσαν ακόμη δερμάτινες μπότες από τον εμφύλιο στην Ισπανία

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έως και 500.000 μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. 

Φως στην ιστορία της χώρας τους προσπαθούν να ρίξουν οι Ισπανοί με ομάδες εθελοντών να προχωρούν σε έρευνες κι ανασκαφές προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε συγγενείς για τα θύματα του Ισπανικού Εμφυλίου του 1936 – 1939, επί δικτατορίας Φρανθίσκο Φράνκο.

Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκαν εκταφές σε ένα κοιμητήριο του Βαγιαδολίδ, όπου από τον Απρίλιο του 2016 έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί 4 ομαδικοί τάφοι.

Συνολικά έχουν βρεθεί 228 λείψανα κάποια από αυτά με άρτια διατηρημένες τις δερμάτινες μπότες τους, ενώ οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από τους 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν σε όλη την Ισπανία και χρονολογούνται από τον εμφύλιο.

 

«Ελπίζω ότι από την ιατροδικαστική εξέταση θα βρούμε ποιοι ήταν οι άνθρωποι αυτοί», είπε ο Χούλιο δελ Όλμο που συμμετείχε στις ανασκαφές, τις οποίες χρηματοδότησαν εν μέρει οι τοπικές αρχές του Βαγιαδολίδ.

Μια άλλη, μικρότερη ανασκαφή έγινε στο χωριό Ουέσκα, κοντά στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατόπιν αιτήματος ενός άνδρα που αναζητά έναν θείο του, όπου βρέθηκαν δύο λείψανα.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ