Vintage beauty pics: Η Μισέλ Μοργκάν είχε τα ωραιότερα μάτια του παγκόσμιου σινεμά - έζησε 100 χρόνια!

«Τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου έκλεισαν οριστικά », έγραψε  η οικογένειά της ανακοινώνοντας τον θάνατό της πέρσι 

Γνήσια σταρ, η Μοργκάν ήταν η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε το Μεγάλο βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1946, υποδυόμενη μια τυφλή κοπέλα στην ταινία  «La Symphonie Pastorale» (Ποιμενική συμφωνία) του Ζαν Ντελανουά.

Παθιασμένη με το σινεμά, ξεκίνησε την καριέρα της το 1937 παίζοντας στο «Gribouille» του Μαρκ Αλεγκρέ, επιλέγοντας ένα καλλιτεχνικό όνομα ώστε να προφέρεται σε όλες τις γλώσσες.

 

Το πραγματικό της όνομα ήταν Σιμόν Ρουσέλ.

Υπήρξε μια από τις πολύ μεγάλες βεντέτες του γαλλικού κινηματογράφου μεταξύ 1940 και 1960, πριν απομακρυνθεί σιγά σιγά από τα πλατό για να βρει την ηρεμία στη ζωγραφική.

Γεννημένη στις 29 Φεβρουαρίου 1920 στο Νεϊγί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι, η Μοργκάν έβλεπε από τότε ένα σημάδι του πεπρωμένου: «αυτό το προνόμιο να γηράσκεις τέσσερις φορές λιγότερο γρήγορα σε σχέση με τους άλλους, είναι το πρώτο μιας μακράς εύνοιας της τύχης που είχα κατά τη διάρκεια της ζωής μου», είχε αναφέρει.

Έγινε διάσημη από την ηλικία των 18 χρόνων χάρη στην ταινία «Quai des brumes» (Λιωμένοι - 1938), με τον Ζαν Γκαμπέν, στην οποία γοήτευσε γενιές θεατών.

Η Μισέλ Μοργκάν γύρισε περίπου 70 ταινίες, ορισμένες από τις οποίες όπως οι «Remorques» (1939) επίσης με τον Γκαμπέν, «Les grandes manoeuvres» (1955) με τον Ζεράρ Φιλίπ, έγιναν κλασικές.

Γεμάτη χιούμορ, χαμογελούσε όταν την αποκαλούσαν «μεγαλοαστή». 

«Ουδέποτε είχα την ευκαιρία να παίξω τη σέξι γυναίκα. Φαίνεται ότι η γοητεία μου δεν βρισκόταν στα οπίσθιά μου», έλεγε.

 

Στο Χόλυγουντ, όπου συνέχισε την καριέρα της, παραλίγο να παίξει στην «Καζαμπλάνκα», αλλά εκείνη τη χρονιά, το 1942, παντρεύτηκε τον Αμερικανό ηθοποιό Μπιλ Μάρσαλ με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Μάικ (πέθανε το 2005).

Έπαιξε με τους ζεν-πρεμιέ της εποχής: Ζαν Μαρέ, Ζεράρ Φιλίπ και Ανρί Βιντάλ, τον οποίο παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο. 

Μετά τον θάνατο του Βιντάλ, από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έγινε η σύντροφος του σκηνοθέτη Ζεράρ Ουρί, που πέθανε το 2006.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ