Τι θα λέγατε σήμερα για ψωμί με σύκο και ξηρούς καρπούς; Ο Άκης Πετρετζίκης μας καθοδηγεί

Συστατικά

•    400 ml  ζεστό δυνατό μαύρο τσάι

•    100 γρ. αποξηραμένα σύκα χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές φέτες

•    140 γρ. σουλτανίνα

•    50 γρ. βρώμης

•    200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής αλέσεως

•    1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

•    100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια )

•    1 κ.σ. λιναρόσπορο

•    1 κ.σ. σουσάμι

•    25 γρ. σπόρους κολοκύθας

•    1 μεγάλο αβγό για την εξωτερική πλευρά ( για πασπάλισμα )

•    50 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς

•    2 κ.γ. σουσάμι για το σερβίρισμα ανά άτομο (μερίδα)

•    200 γρ. τυρί ρικότα ή τυρί κρέμα για το σερβίρισμα

•    μέλι για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Μέθοδος Εκτέλεσης

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

•    Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τσάι, τα σύκα, τις σουλτανίνες, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να απορροφήσουν.

•    Εν τω μεταξύ καλύπτουμε τη βάση και τα πλαινά μιάς μακρόστενης φόρμας με λαδόκολλα.

•    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

•    Χτυπάμε το αβγό και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα σύκα που πια έχει κρυώσει.

•    Στο μείγμα με τα υγρά συστατικά προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά συστατικά.

•    Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα διαστάσεων 36x13 με τη λαδόκολλα μέχρι επάνω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.

•    Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στη μέση του καρβελιού και θα βγαίνει καθαρό.

•    Μετά αφαιρούμε από τη φόρμα για να κρυώσει αλλά δεν αφαιρούμε τη λαδόκολλα μέχρι να  κρυώσει καλά.

•    Κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε με ρικότα και μέλι ή τυρί κρέμα και σερβίρουμε με φρούτα.

•    Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες.

 

WHO IS WHO

 
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ