Άπαικτα ρολά γλώσσας με μπέικον και αχνιστά πράσα από τη Ντίνα Νικολάου

Αν μας δυσκολεύουν στο τηγάνισμα οι οδοντογλυφίδες με τις οποίες θα στερεώσουμε τα ρολάκια, μπορούμε να τις παραλείψουμε και να δέσουμε προσεκτικά τα ρολάκια με σπάγκο μαγειρικής, σε δυο-τρία σημεία.

Το τηγάνισμα γίνεται πιο εύκολο αλλά θα πρέπει να τα κόψουμε προσεκτικά.

Υλικά 

8 φιλέτα γλώσσας (δηλαδή τα φιλέτα από 4 γλώσσες), φρέσκα ή κατεψυγμένα

150 ml ελαιόλαδο

100 ml κρασί λευκό

 μαύρο και λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένα

½ κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη

1/3 κουτ. γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά, σε σκόνη (μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο)

4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος

8 φέτες καπνιστό μπέικον

1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Πλένω, σκουπίζω καλά και αλατοπιπερώνω τα φιλέτα γλώσσας.

Σε ένα μέτριο ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση, βάζουμε 50 ml από το ελαιόλαδο, το κρασί, αρκετό μαύρο και λευκό πιπέρι, τον κόλιανδρο και το μείγμα μπαχαρικών.

Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι και προσθέτω τα φιλέτα.

Ανακατεύω ξανά, με τα χέρια, για να βρέξω καλά τα φιλέτα με το μείγμα, και τα απλώνω σε μονή στρώση στο ταψί.

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τα φιλέτα για 1 ώρα.

Πλένω και σκουπίζω τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα κόβω όλα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές λωρίδες, πάλι κατά μήκος.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 50 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις λωρίδες πράσου και κρεμμυδιών για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτω τον άνηθο, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας, και αποσύρω από τη φωτιά.

Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το διατηρώ κατά μέρος, ζεστό.

Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας (θα τη χρησιμοποιήσω στη συνέχεια).

Βγάζω τα φιλέτα ψαριού από τη μαρινάδα τους και τα στραγγίζω καλά, χωρίς να τα σκουπίσω.

Σε ένα ξύλο κοπής απλώνω 1 φέτα μπέικον και κατά μήκος της απλώνω ένα φιλέτο γλώσσας.

Πασπαλίζω το φιλέτο με λίγο μαϊντανό και τυλίγω σε σφικτό ρολάκι, μαζί με το μπέικον, το οποίο θα τυλίξει εξωτερικά το φιλέτο.

Στερεώνω το ρολάκι με οδοντογλυφίδες.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φιλέτα και το υπόλοιπο μπέικον.

Στην κατσαρόλα που καθάρισα, ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα ρολάκια για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και ομοιόμορφα.

Χαμηλώνω τη φωτιά αρκετά και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα φιλέτα του ψαριού και να ροδίσει το μπέικον.

Μοιράζω σε πιάτα το μείγμα των αχνιστών πράσων και βάζω πό δύο ρολάκια σε κάθε μερίδα.

Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω.

Αν θέλω, συνοδεύω με ρύζι.

 
Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ