Η super κινόα μας αδυνατίζει: Να λοιπόν και πώς να την μαγειρέψουμε

Ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και την ευχάριστη γεύση της.

Η Κινόα αρχίζει και γίνεται όλο και πιο γνωστή. Το superfood με την λεπτή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών.

Καλλιεργείται στις Άνδεις για περισσότερα από 5.000 χρόνια κι έχει χαρακτηριστεί ως «η μητέρα των δημητριακών» ή «ο χρυσός των Ίνκας». Τεχνικά δεν είναι κόκκος αλλά σπόρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υπάρχουν περισσότερες από 1.800 ποικιλίες κινόα αλλά μόλις τρεις βασικοί τύποι μπορούν να βρεθούν στην αγορά. Η πιο κοινή είναι η λευκή ποικιλία αλλά, όπως μας λέει το womenonly.gr, με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις και την κόκκινη ή μαύρη.

Πηγή πρωτεΐνης και με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, η κινόα δεν είναι μόνο ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά που μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι μας αλλά μια υπέροχη τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί και να δώσει γευστικότατα πιάτα!

Μαγειρεμένη η κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό για ψητά και κοκκινιστά αντί για ρύζι ή μακαρόνια, να ενισχύσει γευστικά τις σαλάτες και τα ψητά λαχανικά, να φαγωθεί ως πρωινό ή να μετατραπεί σε γευστικό ελαφρύ γλυκάκι, με την προσθήκη ζάχαρης και φρούτων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μαγειρευτεί

Συστατικά

* 1 φλιτζάνι Κινόα

* Ελαιόλαδο (προαιρετικό)

* 2 φλυτζάνια νερό ή ζωμό

* 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  (προαιρετικό) 

Εργαλεία

* Σουρωτήρι

* Κουτάλι

* Κατσαρόλα με καπάκι 

Οδηγίες

Η δοσολογία είναι παρόμοια με αυτή του ρυζιού. Για κάθε φλιτζάνι κινόα χρειάζεσαι 2 φίτζάνια νερό ή ζωμό.

1.    Ξύπλυνε και στράγγισε καλά την κινόα πριν τη μαγειρέψεις ώστε να αφαιρεθεί φυσικά ή σαπωνίνη που περιέχει ο φλοιός της. Αν παραλείψεις αυτό το βήμα θα διατηρηθεί η έντονη πικράδα. 

2.    Για έξτρα γεύση μπορείς να τσιγαρίσεις λίγο την κινόα σε ελαιόλαδο πριν προσθέσεις το νεράκι ή το ζωμό. Εναλλακτικά, παραλείπεις αυτό το βήμα.

3.    Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίξε αλατάκι, χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

4.    Μετά από 15 λεπτά σβήσε τη φωτιά, αφαίρεσε την κατσαρόλα από το μάτι της εστίας και άφησε την με το καπάκι κλειστό για περίπου 5 λεπτά.

5.    Μετά από 5 λεπτά αφαίρεσε το καπάκι κι η κινόα είναι έτοιμη για χρήση! 

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την γεύση της;

Η κινόα γίνεται εξαιρετική όταν μαγειρευτεί σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Επίσης, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο αλάτι – στη μύτη του κουταλιού – κατά το μαγείρεμα. Σκόρδο, δεντρολίβανο αι μαύρο πιπέρι ταιριάζουν επίσης δίνοντας άρωμα και γεύση.

Πώς ξέρουμε ότι δεν θα πικρίσει;

Το μυστικό βρίσκεται στο σούρωμα! Εκτός από το ξέπλυμα που πρέπει να κάνεις πριν τη μαγειρέψεις, για να είσαι σίγουρη πως θα ξεπικρίσει εντελώς, σούρωσε καλά και τη μαγειρεμένη κινόα και ξέπλυνέ τη καλά για να φύγει όση πικράδα έχει απομείνει. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ