Σκληρό πολεμικό πόκερ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα: Ο Τραμπ απειλεί με φωτιά και οργή & ο Κιμ με επίθεση στη νήσο Γκουάμ

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο φραστικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.
 

Η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» εάν απειλήσει ποτέ ξανά τις ΗΠΑ διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Πιονγκγιάνγκ μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», σε αυτή την περίπτωση, απείλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ για τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο.

AP

Η Β. Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης στη νήσο Γκουάμ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

EPA

Η απάντηση του κυβερνήτη της νήσου Γκουάμ

Απάντηση στις απειλές της Β. Κορέας έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνήτης της νήσου, Εντι Κάλβο.

«Η νήσος Γκουάμ είναι Αμερικανικό έδαφος, όχι απλά μια στρατιωτική βάση», δήλωσε ο κυβερνήτης ενώ τόνισε ότι η ανακοίνωση της Β. Κορέας για πυραυλική επίθεση στη νήσο «δεν είναι απειλή» καθώς είναι «προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» αφού δυνάμεις άμυνας είναι στρατηγικά τοποθετημένες στη νήσο για να προστατέψουν το λαό της.

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μετά από επικοινωνία του Καλβο με τον Λευκό Οίκο το επίπεδο συναγερμού της νήσου Γκουάμ δεν έχει μεταβληθεί.

W.P.: Η Βόρεια Κορέα κατάφερε να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους της

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ που αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Έως σήμερα, η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, σημειώνει η Post, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ