Έρευνα: Φάρμακο κατά του διαβήτη βοηθά στην καταπολέμηση του Πάρκινσον

Οι επιστήμονες χορήγησαν το αντιδιαβητικό φάρμακο (εξενατίδη) σε ασθενείς με Πάρκινσον.

Χάρη σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να βρουν τρόπο να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον.

Οι ασθενείς που τελικά προσβάλλονται από τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί, σταδιακά, να εμφανίσουν τρέμουλο, μυική ακαμψία, κινητικές δυσκολίες, προβλήματα μνήμης, διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση κ.α, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα φάρμακα που διατίθενται, μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση της νόσου μετριάζουν απλώς τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, αφού δεν μπορούν να σταματήσουν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια το Πάρκινσον σταδιακά να επιδεινώνεται.

Η εξενατίδη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δρώντας πάνω στην ορμόνη GLP-1 του παγκρέατος, βοηθώντας έτσι στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Κυτταρικοί υποδοχείς της GLP-1 υπάρχουν και στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως η ενεργοποίησή τους βοηθά στην παραγωγή περισσότερης ντοπαμίνης.

Οι επιστήμονες χορήγησαν το αντιδιαβητικό φάρμακο (εξενατίδη) σε ασθενείς με Πάρκινσον. Οι μισοί από όσους συμμετείχαν στο πείραμα (30 από τους 60 συνολικά) πήραν το αληθινό φάρμακο, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ένα ψευδοφάρμακο (placebo). Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι η εξενατίδη μπορεί να βάλει κάποιο φρένο στην πρόοδο της νόσου.

Τρεις μήνες μετά από τη διακοπή της πειραματικής θεραπείας, που κράτησε περίπου ένα χρόνο (με χορήγηση του φαρμάκου μία φορά την εβδομάδα), οι ασθενείς που είχαν πάρει την εξενατίδη, συνέχιζαν να νιώθουν καλύτερα και να έχουν καλύτερη κινητική λειτουργία, σε σχέση με όσους είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο. Ωστόσο, υπό διερεύνηση παραμένει, αν το φάρμακο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα όχι απλώς για μήνες, αλλά για χρόνια.

Παρότι οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Φολτάινι του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), δήλωσαν, σε πρώτη φάση, ενθουσιασμένοι από την επίδραση του φαρμάκου, επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμα να είναι επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους, καθώς είναι απαραίτητες περισσότερες δοκιμές της συγκεκριμένης αγωγής, σε βάθος χρόνου, προτού οι ειδικοί αποφασίσουν οριστικά, αν και κατά πόσο ένα φάρμακο κατά του διαβήτη μπορεί να συμβάλλει πράγματι στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.

Όπως είπε ο Φολτάινι, «είναι η πρώτη κλινική δοκιμή σε πραγματικούς ασθενείς με Πάρκινσον, στην οποία έχει υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα. Μας δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι η εξενατίδη δεν ‘καμουφλάρει’ απλώς τα συμπτώματα, αλλά ότι επιδρά στην υποκείμενη παθολογία. Έχουμε πάρει θάρρος από αυτό, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, επειδή πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα πρώτα αποτελέσματα».

Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει κλινική δοκιμή της εξενατίδης σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με Πάρκινσον, για να διερευνηθεί κατά πόσο η χορήγηση της ουσίας είναι ασφαλής και κατά πόσο μπορεί πράγματι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε κάποια στιγμή πιθανώς να εγκριθεί και επίσημα για τη θεραπεία της νόσου.

Αυτή τη στιγμή, το φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 δοκιμάζεται και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ