Η Piña Colada είναι το trend του καλοκαιριού: η δυναμική επιστροφή του κοκτέιλ των 80's

Το iconic cocktail  κάνει ξανασυστήνεται στις μπάρες και γίνεται το απόλυτο καλοκαιρινό trend.

Tο εθνικό cocktail του Πουέρτο Ρίκο, με τρεις δημιουργούς διεκδικητές, τους bartenders Ramón «Monchito» Marrero Pérez και Ricardo García από το bar «Caribe Hilton» και Ramón Portas Mingot από το «Barrachina Restaurant», ανήκει στην παρεξηγημένη γενιά των ελαφριών και πρόχειρων μείξεων της δεκαετίας του ’80. 

Με την τελευταία έκρηξη του mixology και τη συνεχή άνοδο των tiki cocktails ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, αυτήν τη φορά απενεχοποιημένο και σαφώς «αναβαθμισμένο». Πολλοί bartenders, στο εξωτερικό αλλά και εδώ στην Ελλάδα, πίστεψαν στο επαναλανσάρισμά της Piña Colada, την πείραξαν ελαφρώς, χωρίς όμως να αλλάξουν το βασικό DNA της, και την έκαναν σύγχρονο hit. H κλασική συνταγή με ρούμι, κρέμα καρύδας και ανανά έχει εξελιχθεί με προχωρημένα blends premium ρουμιών και διαφορετικές μορφές και υφές καρύδας και ανανά,  γράφει η Χρυσούλα Κυριακοπούλου στο athinorama.gr

Στην «Οδύσσεια» του Θοδωρή Πύριλλου, όπως ονομάζεται ο νέος κατάλογος που επιμελήθηκε στο «A For Athens», η Piña Colada έχει ιδιαίτερη παρουσία, αφού είναι από τα αγαπημένα του cocktails. Βρίσκεται κρυμμένη με κάποιο τρόπο σε αρκετές μείξεις• ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το Sunscreen, που είναι εμπνευσμένο από την άφιξη του Οδυσσέα στο νησί του Ήλιου. Ο Θοδωρής χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό ρούμι Plantation μαζί με το εμβληματικό Bacardi Gold και προσθέτει το Don’s Smith, δηλαδή ένα σιρόπι με μπαχαρικά από μια ξεχασμένη συνταγή, γκρέιπφρουτ και λάιμ. Η ανατροπή βρίσκεται στoν τρόπο συμμετοχής της καρύδας. Ένα λάδι καρύδας αλείφεται στο χέρι του καλεσμένου και συμβολίζει την προστασία από τον ήλιο.

Στο αυθεντικό εξωτικό spot του Χαλανδρίου, στο «White Monkey», o Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος ανακατεύει μια must taste Piña Colada με μαγική κρεμώδη υφή, που οφείλεται στο εξαιρετικό homemade mix με πάστα καρύδας, γάλα καρύδας και βανίλια. Στα συν είναι επίσης το μυστικό blend τριών ρουμιών, ενός λευκού και δύο παλαιωμένων, με προέλευση από Τρινιντάντ, Τζαμάικα και Μπαρμπέιντος. Πολύ παιχνιδιάρικο το αποτέλεσμα, το οποίο ακολουθεί την άποψη του Άγγελου για την Piña Colada, την οποία θεωρεί το πιο... kinky εξωτικό cocktail.

Παραμένουμε σε tiki διάθεση, καθώς στο πλήρως ανανεωμένο «Tiki» στο Κουκάκι ο Γιάννης Πέτρος Πετρής, οπαδός των φρέσκων, βιολογικών και ψαγμένων υλικών, σερβίρει μια συναρπαστική εκδοχή της Piña Colada όπου, εκτός από το λευκό ρούμι και μια πολύ ωραία κρέμα καρύδας, τη διαφορά κάνει μια ιδιαίτερη βιολογική σκόνη αφυδατωμένης καρύδας. Το αποτέλεσμα, πέρα από φρεσκάδα, βγάζει κάτι παλιομοδίτικο και σύγχρονο ταυτόχρονα, ακριβώς ό,τι αντιπροσωπεύει για τον Γιάννη αυτό το κλασικό cocktail.


 
Για μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή ανεβαίνουμε στο Ψυχικό και στο νέο «Finca Vigia». Εκεί πίνουμε από τον Διονύση Πολάτο την πολύ καλή Finca Colada, δηλαδή την Colada του σπιτιού, που φλερτάρει με μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Αντί για τα συνηθισμένα 60 ml ρουμιού, ο Διονύσης φτιάχνει ένα blend από δυο κουβανέζικα ρούμια, ένα φρέσκο και ένα παλαιωμένο, στα 90 ml και ενισχύει με ένα ρούμι καρύδας, φρέσκα κομμάτια ανανά και καρύδας, ένα φανταστικό mix μπαχαρικών και πουρέ καρύδας. Το αποτέλεσμα είναι αναψυκτικό και απίστευτα καλοκαιρινό, διατηρώντας το κλασικό στοιχείο του. Ο Διονύσης είναι γοητευμένος από αυτό το παρεξηγημένο cocktail που κατάφερε ν’ αλλάξει την εικόνα του και σου δίνει τη δυνατότητα, αν το διαχειριστείς σωστά, να πάρεις εκπληκτικά αποτελέσματα.

Την ίδια αδυναμία έχει ο Xavier Mισαηλίδης, δημιουργός του «Holy Spirit», που υπογράφει μια από τις πιο διάσημες Piña Colada της πόλης. Αρκεί ένα καλό μείγμα με ρούμι agricole, φρέσκος ανανάς, πουρές ανανά και γάλα καρύδας. Με ένα τέτοιο ποτό στο χέρι όλα είναι υπέροχα, όπως μας είπε. Υπάρχουν πολλές ακόμη εκδοχές της Piña Colada που ανεβάζουν τη summer διάθεση στην πόλη, όπως η extra refreshing Verde Colada του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου στο «Odori», το πρωτότυπο The Denial Twist του Χρήστου Χουσέα στο νέο κατάλογο του «42» με ρούμι αρωματισμένο με ανανά, spice mix (από παπαρουνόσπορο, ginger, αλάτι, κόλιαντρο και χαμομήλι ), σπιτικό λικέρ και, φυσικά, καρύδα, και, τέλος, η all time classic πρόταση του «Return» στο Μοναστηράκι, την οποία μάλιστα μπορείτε να πάρετε σε πλαστικό ποτήρι και να κάνετε τη βόλτα σας!
  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ