Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα από τη νόσο του Δυτικού Νείλου: πέθανε 90χρονη γυναίκα στην Αργολίδα 

Άλλοι δύο ασθενείς, ο ένας με εγκεφαλίτιδα, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μόλυνση εξαιτίας της εγκεφαλίτιδας που προκάλεσε τσίμπημα κουνουπιού ήταν η αιτία κατάληξης μιας 90χρονης στο Άργος, η οποία είχε ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Συνολικά φέτος έχουν μολυνθεί 12 άτομα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα 4 να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα γρίπης και τα υπόλοιπα 8 σοβαρότατα συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις περιοχές οι οποίες είναι πιο επίφοβες καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και συνιστά προσοχή σε όλους.

Τρόποι Μετάδοσης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
 
Προληπτικά Μέτρα

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ