Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζουμε τις ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, που συναντάται περισσότερο σε γυναίκες λόγω τις ανατομίας τους.

Το καλοκαίρι, το φαινόμενο εντοπίζεται ακόμα πιο συχνά, λόγω των μπάνιων στη θάλασσα ή σε πισίνες, οι οποίες μπορεί να είναι γεμάτες μικρόβια ή να μην συντηρούνται κατάλληλα.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το βρεγμένο μαγιό και την υγρασία που αναπτύσσεται, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ουρολοιμώξεων κατά τους θερινούς μήνες.

Πώς ακριβώς όμως προκαλούνται οι ουρολοιμώξεις;

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τα παθογόνα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα μέσω της ούρησης. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και να εγκατασταθούν στην περιοχή, προκαλώντας λοιμώξεις. Όταν η λοίμωξη εντοπίζεται στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση. Οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, λόγω του ερεθισμού της ουρήθρας από τα βακτήρια, είναι μία ακόμη ένδειξη. Η συχνοουρία, παρ’ όλα αυτά, δεν προσφέρει ανακούφιση, καθώς οι πάσχοντες καταφέρνουν να αποβάλουν ελάχιστες σταγόνες.

Επιπλέον, τα ούρα μπορεί να έχουν αίμα, να είναι θολά ή αποχρωματισμένα και δύσοσμα. Όλα τα παραπάνω σημάδια μαρτυρούν ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εντοπίσετε αν αντιμετωπίζετε το εν λόγω πρόβλημα.

Πώς θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα;

Μερικά προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγετε το πρόβλημα είναι να μην αναβάλετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα για αργότερα, να φροντίζετε συστηματικά για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα που αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει».

Μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα, φροντίστε να αλλάζετε μαγιό, προκειμένου να εμποδίσετε τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Έτσι, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ουρολοιμώξεις και να απολαύσετε τις επισκέψεις στις παραλίες χωρίς ενοχλήσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ