10 τρόποι για να κρατήσεις το σπίτι σου δροσερό μέσα στον καύσωνα

Η χρήση κλιματιστικού καθώς και η σωστή μόνωση είναι αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε μικρή ενεργειακή απώλεια και άμεση λύση έναντι του καύσωνα.

Τα παρακάτω μπορούν να σας διευκολύνουν σε συνδυασμό με το Air Condition και τη μόνωση που πρέπει να έχουμε κάνει τόσο για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, όσο και του κρύου.

Τις ημέρες του ακραίου καύσωνα λοιπόν σύμφωνα με δημοσίευμα του news247.gr θα πρέπει να: 

1. Να έχετε κλειστές κουρτίνες ή χαμηλωμένες γρίλιες. Έτσι, θα περιορίσετε την είσοδο του ήλιου στο σπίτι και θα δημιουργήσετε ένα άτυπο θερμομονωτικό στρώμα. Τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή ρολά στα παράθυρα και ειδικότερα στα δυτικά για να εμποδίσετε τη ζέστη από τον απογευματινό ήλιο.

2. Να αποφεύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών εντός της ημέρας που θερμαίνουν τον χώρο, όπως για παράδειγμα το σίδερο και την κουζίνα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές τις βραδινές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα. Όσα λιγότερα φώτα έχουμε αναμμένα, τόσο λιγότερη ζέστη έχουμε μέσα στο σπίτι. Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που ούτως ή άλλως είναι μια οικονομικότερη λύση ως προς την κατανάλωση ενέργειας αλλά και ρεύματος.

3. Τα φυτά σώζουν. Ιδίως τα αναρριχητικά φυτά που προσφέρουν φυσική σκιά και ρίχνουν τη θερμοκρασία. Με τα φυτά μπορείτε να φτιάξετε έναν φυσικό φράχτη για τη βεράντα ή το μπαλκόνι σας.

4. Έξυπνη χρήση του νερού. Το νερό που εξατμίζεται μπορεί να σας δροσίσει. Γεμίστε δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Το να ανοίγετε τα πορτοπαράθυρα την ώρα του καύσωνα, είναι καταστροφή.

5. Ανεμιστήρες. Οι ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2 με 3 βαθμούς. Σε συνδυασμό με ένα κλιματιστικό, ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος μιας και πολλαπλασιάζει τη θετική χρήση του κλιματιστικού μας, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σε υψηλότερη θερμοκρασία, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος.

6. Σωστή τοποθέτηση τεντών. Η εξωτερική σκιά του σπιτιού είναι ιδιαιτέρως βασική. Πέραν από τα φυτά που αναφέραμε παραπάνω, βασική είναι η σωστή τοποθέτηση και κυρίως η χρήση της τέντας. Συμβουλευτείτε έναν αρχιτέκτονα ή έναν πολιτικό μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα βιοκλιματικής για τα ξύλινα κινητά σκίαστρα που μπορείτε να προσαρμόσετε στις μπαλκονόπορτες σας ή για πέργκολες που μπορείτε να τοποθετήσετε στη βεράντα ή την αυλή. Για να κατεβάζετε τις τέντες, ακολουθήστε πολύ απλά, την πορεία του ήλιου. Ανεβάστε τις τέντες το βράδυ για να "ανασαίνει" καλύτερα το σπίτι.

7. Παγωμένο νερό και ανεμιστήρας. Κλασικό και οικονομικό κόλπο. Ενεργοποιήστε τον επιτραπέζιο ανεμιστήρα σας και τοποθετήστε ένα δοχείο με νερό και παγάκια, μπροστά του. Ο αέρας "κρυώνει" και κυκλοφορεί στον χώρο πιο δροσερός.

8. Οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει δουλεύουν αριστερόστροφα. Οι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο, δροσερό αέρα, πρέπει να κάνετε το αντίθετο.

9. Σωστή συντήρηση κλιματιστικού. Προτού λειτουργήσετε το κλιματιστικό καθαρίστε τα φίλτρα ή απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό για τον απαραίτητο έλεγχο. Αν αγοράσετε καινούργιο, ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση και επιλέξτε συσκευή κατάλληλου μεγέθους και ισχύος για το χώρο σας.

10. Μια ακόμη λύση είναι να πλένουμε το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, τις απογευματινές ώρες. Το νερό δροσίζει τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, ρίχνοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της οικίας μας.

Φυσικά, όσοι δεν διαθέτουν air condition ή χρήματα για άμεσες λύσεις, και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καταφύγουν στους ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν προς το κοινό όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας. Στα παραπάνω, να προσθέσουμε το ελαφρύ ντύσιμο καθώς και ντύσιμο με φαρδιά και όχι εφαρμοστά ρούχα, ελαφριά γεύματα και μερικές βρεγμένες πετσέτες για να δροσιστούμε. Απαραίτητο, το να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ