Καρπούζι: Το superfood , φυσικό βιάγκρα του καλοκαιριού & φάρμακο για εγκεφαλικά

Δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει το καρπούζι στον οργανισμό μας.

Ξεχάστε τους σπόρους κινόα, το kale και τη σπιρουλίνα. Το καρπούζι, ένα από τα πιο δροσερά και νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, είναι η νέα… υπερτροφή, αφού μας ενυδατώνει, βελτιώνει την ερωτική μας ζωή και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει το καρπούζι στον οργανισμό μας, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr.

Ενυδατώνει το δέρμα

Η ζουμερή σάρκα του καρπουζιού είναι η τέλεια επιλογή για την ενυδάτωση του δέρματός μας. Όλοι χάνουμε κολλαγόνο καθώς γερνάμε, το καρπούζι όμως είναι γεμάτο με καροτίνη, η οποία βοηθά στην αντιγήρανση και στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας μας. Μία μεγάλη φέτα από καρπούζι (περίπου 180 γρ.) καλύπτει το 20% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση και στη διατήρηση του κολλαγόνου. Τα καρπούζια αποτελούνται κυρίως από νερό. Έτσι, με την κατανάλωσή του, διατηρούμε την επιδερμίδα και το σώμα μας ενυδατωμένα, βελτιώνοντας παράλληλα το κυκλοφορικό μας σύστημα.

Στο λυκοπένιο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οφείλει το καρπούζι το έντονο κόκκινο χρώμα του!

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα καρπούζια οφείλουν το καταπληκτικό κόκκινο χρώμα τους στο λυκοπένιο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, υπάρχει περισσότερο λυκοπένιο στη σάρκα του καρπουζιού παρά σε μια ωμή ντομάτα.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 20%.

Η διατροφολόγος Sam Christie επισημαίνει: «Το λυκοπένιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μας προστατεύει από βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η χοληστερόλη στο αίμα».

Το καρπούζι, εκτός από νόστιμο, είναι και ιδανική πηγή ενυδάτωσης, κυρίως για τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες στη θάλασσα, το καλοκαίρι!

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το καρπούζι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθάει να ξεπεράσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα ένα κρυολόγημα.

Όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στο καρπούζι μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. «Το λυκοπένιο είναι τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να αφοπλίσει τις ελεύθερες ρίζες που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η μολυσμένη ατμόσφαιρα, προτού βλάψουν το σώμα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Κρίστι.

Αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο κατέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών όγκων του μαστού στα ποντίκια, ενώ άλλη μελέτη κατέγραψε ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Σε αντίθεση με πολλά φρούτα και λαχανικά, το καρπούζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για επτά ημέρες, χωρίς να χάσει τη διατροφική και θρεπτική του αξία.

Μας κρατάει… ξύπνιους

Τα καρπούζια περιέχουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκουμε στα αυγά, τη γαλοπούλα και το μπρόκολο, η οποία ρυθμίζει τους ρυθμούς του σώματός μας. Η χολίνη μάς κρατάει σε εγρήγορση, ενώ βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης.

Καταπολεμά τα παχάκια

Με μηδέν λιπαρά και με μόλις 40 θερμίδες ανά μερίδα, μπορούμε να καταναλώσουμε όσο καρπούζι τραβάει η όρεξή μας, χωρίς να ανησυχούμε ότι θα πάρουμε κιλά. Τα καρπούζια δεν έχουν σχεδόν καμία θερμίδα, και η περιεκτικότητά τους σε νερό, που φθάνει στο 92%, μας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες.

Είναι φυσικό βιάγκρα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Texas A&M University μελέτησαν την επίδραση του καρπουζιού στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Ο ερευνητής Dr Bhimu Patil αναφέρει: «Ανακαλύψαμε ότι η αργινίνη, που περιέχεται στο καρπούζι, ενισχύει το νιτρικό οξύ και έχει αποτέλεσμα τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων – την ίδια βασική επίδραση που έχει και το Viagra».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ