Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

ΤΑΙΠΕΔ: Στόχος τα 6 δισ. για τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2018. Τι γίνεται με ΔΕΗ, Ελληνικό, Εγνατία και ΔΕΣΦΑ

Συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018 προγραμματίζει να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη Fraport (έχουν εισπραχθεί), το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την Αφάντου στη Ρόδο, τη ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, από κάποια από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και από τις μαρίνες. Για το επόμενο έτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εταιρείες ενέργειας, το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ, το 30% του "Ελ. Βενιζέλος", κ.ά. 

Όπως τόνισε η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, ειδικό βάρος δίδεται στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα "προικιστούν" με ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ένα ξεχωριστά

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την ενημέρωση από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψαν αναλυτικά και τα εξής:

  • ΔΕΗ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17%): Το Ταμείο προσλαμβάνει σύμβουλο σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ, αλλά δεν αναλαμβάνει κάποια άλλη πρωτοβουλία πριν κινήσει η επιχείρηση τις δικές της διαδικασίες (πώληση λιγνιτικών μονάδων, μείωση μεριδίου στη λιανική) και αποσαφηνιστεί η αξία του 17% στην τελική μορφή της ΔΕΗ. Τα έσοδα από την πώληση του 17% αναμένονται το 2018, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα κινηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
  • Ελληνικό: Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα ακολουθήσουν η δημόσια διαβούλευση (1,5 μήνας) και οι παρατηρήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης που θα ζητήσει συμμόρφωση από τον επενδυτή. Θα ακολουθήσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χωροθετεί την επένδυση και, αφού αδειάσει ο χώρος, θα παραδοθεί στον επενδυτή. Ο διαγωνισμός για το καζίνο θα πρέπει να "τρέξει" παράλληλα από τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η επένδυση.
  • Εγνατία: Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρει εκτός από τα μετωπικά διόδια και 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων (λόγω των 90 εξόδων). Έως ότου γίνει η ιδιωτικοποίηση, τα έσοδα από τα διόδια θα τα εισπράττει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Επίσης, όταν ολοκληρωθεί από το υπουργείο Υποδομών το σύστημα των αναλογικών διοδίων σε όλη τη χώρα, ο επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να το εγκαταστήσει με δικό του κόστος και στην Εγνατία. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα παραχώρησης της οδού και δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα, ώστε να εισπραχθούν τα έσοδα από την παραχώρηση το 2018.
  • Μαρίνα Αλίμου: Υπάρχει, ήδη, η περιβαλλοντική μελέτη και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σύντομα σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωσή της. Στόχος είναι, ο επενδυτής να αναδείξει τη μαρίνα.
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εντός του Ιουλίου θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο και εκκρεμεί η σύμβαση για την επιδότηση, έως 49 εκατ. ευρώ, των άγονων γραμμών έως το 2020.
  • ΟΤΕ: Σύντομα θα προσληφθεί σύμβουλος και η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί το 2018.
  • ΔΕΣΦΑ: Στόχος είναι να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών τον Δεκέμβριο εφέτος.
  • Όπως ανέφερε, τέλος, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν τα ΕΛΤΑ (οι μετοχές ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών) και τα 23 λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ