Καύσωνας 1987. Οι νεκροί εφτασαν τους 1.300 - Κάποιοι είπαν 4.000 - Γέμιζαν τα νοσοκομεία, τους έβαζαν και σε βαγόνια - ψυγεία του ΟΣΕ!

Ο φονικός καύσωνας που θέρισε την Ελλάδα, και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Ο φονικός καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα το 1987 ήταν ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της χώρας, με πολλούς νεκρούς.

Η ζημιά που προκάλεσε ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσε να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, και τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς, μεταφέροντάς τους ακόμα και σε βαγόνια του ΟΣΕ.

Το χρονικό

Στις 22 Ιουλίου του 1987 το θερμόμετρο στην Ελλάδα άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Στην πρωτεύουσα, το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που τότε ήταν σε υψηλά επίπεδα.


Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς και για οχτώ ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα.

Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία». Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας.


Μετά από μερικές μέρες, στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και αυξάνονταν.


Ένα από τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. «Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία»....

Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ!


Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει σιγά, σιγά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ