Οι υποσχέσεις του Τσίπρα δεν έπεισαν τους συμβασιούχους - Πνιγμένη η χώρα στα σκουπίδια

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με την ΠΟΕ - ΟΤΑ, αφού τελικά παρά τις υποσχέσεις του οι συνδικαλιστές στην συνεδρίαση που ακολούθησε αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για ακόμη μία μέρα η χώρα εξακολουθεί να βράζει κάτω από τον καυτό ήλιο και μέσα στη σωρό σκουπιδιών που κονεύει να καταπιεί τους κατοίκους.

Όπως δήλωσε πάντως χθες μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας «επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

 

Τι είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους συμβασιούχους να αλλάξει την τροπολογία Σκουρλέτη και τους έταξε πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μοριοδότηση βάσει της τροπολογίας Σκουρλέτη και άμεση σύναψη νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους, περισσότερες από 2.5000 προσλήψεις, και αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δήμους και όχι από ιδιώτες.

 

Γιατί η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψε την πρόταση Τσίπρα

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνεδρίαση της εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της τονίζοντας ότι η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα» και καλεί τα μέλη της να ενισχύσουν τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο το πρωί της ίδια ημέρας μπροστά από τα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρότι πήραν από τη κυβερνηση σχεδόν τα πάντα (κατάργηση ορίου ηλικίας, 2.500 προσλήψεις, όχι συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα) αποφάσισαν να συνεχίσουν γιατί ζητούν περισσότερα.

Οι συνδικαλιστές, θεωρούν μικρό τον αριθμό των 2.500 προσλήψεων που τους υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου.

Εκτιμούν ότι αποτελεί βάση εκκίνησης, αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε, πετά το μπαλάκι στους δήμους και διεκδικούν 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Επίσης, ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις για την μη είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα.

 

Πολιτική σύγκρουση

Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη προκάλεσε πολιτική σύγκρουση με τη ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, και Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορούν τη ΝΔ και τη ΔΑΚΕ ότι βρίσκεται πίσω από αυτή.

«Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα», έγραψε στο Twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ο Πάνος Σκουρλέτης με την απάντηση εκ μέρους της ΝΔ να έρχεται από τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος έγραψε:

« Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Την απόφαση όμως σχολίασε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στρεφόμενος κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάνοντας στο Twitter την εξής ανάρτηση: «Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει νομοθετική λύση υπέρ των εργαζομένων, η ΝΔ Α.Ε. βάζει προσκείμενους επιχειρηματίες να αγοράζουν απορριμματοφόρα».

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία

Η νομοτεχνική βελτίωση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή και την ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Η νέα διάταξη προβλέπει νέες παρατάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις έως 31 Μαρτίου 2018 και σύνταξη, έως τότε, νέων οργανογραμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων (σ.σ. με πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων και  χωρίς όριο ηλικίας).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ