Κατά 27,2 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα της Βασίλισσας Ελισάβετ - Ο προϋπολογισμός & η περιουσία Crown Estate

Η περιουσία του Στέματος βλέπει συνεχώς αυξήσεις στα ταμεία, με την βασίλισσα Ελισάβετ να κερδίσει ολοένα και περισσότερο.

Τα έσοδα από το Ταμείο του Στέμματος ανέβηκαν κατακόρυφα κατά 27,2 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος δίνοντας στην Ελισάβετ Β' περίπου 8% αύξηση στην περιουσία της.

Έτσι, τη διετία 2018-2019 το Παλάτι θα εισπράξει 82,2 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, τη συντήρηση των ακινήτων και τα ταξίδια των μελών της βασιλικής οικογένειας. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρει το BBC, είναι αυξημένο κατά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας, σερ Άλαν Ριντ, εξήγησε ότι στον κάθε Βρετανό φορολογούμενο η Ελισάβετ κοστίζει μόλις 65 πένες, η αξία ενός γραμματοσήμου.

Ο Γκράχαμ Σμιθ, της οργάνωσης Republic και υπέρμαχος της κατάργησης της μοναρχίας, εκτιμά ότι αν στο συνολικό ποσό προστεθούν και οι δαπάνες για την ασφάλεια, τότε το ποσό φτάνει τα 392 εκατ. ευρώ.

Το λεγόμενο Crown Estate διαχειρίζεται ένα τεράστιο αριθμό ακινήτων, γραφείων, επιχειρήσεων, καταστημάτων κλπ.

Συστάθηκε το 1760, όπως θυμίζει το BBC, με τη συμφωνία το πλεόνασμα από τα έσοδα του Στέμματος να πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και ως αντάλλαγμα ο μονάρχης να εισπράττει μια ετήσια χορηγία.

Το πλεόνασμα από τα έσοδα εξακολουθεί να πηγαίνει στα δημόσια ταμεία, ενώ ο εκάστοτε μονάρχης δεν μπορεί να προχωρήσει σε πωλήσεις. Σήμερα, το Παλάτι εισπράττει το 15% του πλεονάσματος.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα από την ανακαίνιση του Μπάκιγχαμ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ