Airbnb: Σαρώνει σε ενοικιάσεις στην Αθήνα- Κατακόρυφη ζήτηση και ανησυχία των ξενοδόχων

Το Κουκάκι βγαίνει νικητής στη ζήτηση μισθώσεων μέσα Airbnb.

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει το Airbnb στις μισθώσεις ακινήτων στην Αθήνα. Από τη μία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη τα διαθέσιμα διαμερίσματα ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας προς μίσθωση είναι ελάχιστα και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Για πολλούς λόγους, με πρώτον αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Το Κουκάκι έχει βγει πρώτο στη ζήτηση Airbnb, γιατί είναι μια περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από το Κουκάκι επηρεάζονται και άλλες περιοχές, όπως είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, τα Πετράλωνα, όπου δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα, το Μετς, το Φιξ, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, και τα Ιλίσια και το Παγκράτι», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή.

Προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, που όπως λένε αντιμετωπίζουν πλέον ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση που μας οδηγεί σε μια αντίστοιχη δυναμικότητα σε κρεβάτια από ότι υπάρχει σήμερα στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής. Ειδικότερα για το κέντρο της Αθήνας, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα προς ένα.

Επομένως, δεν μιλάμε πλέον για μία μικρή ανταγωνιστική κατηγορία, την οποία πρέπει να λάβει ή να μην λάβει κάποιος υπόψη, αλλά μιλάμε πια για μία παράλληλη δραστηριότητα η οποία έχει αποκτήσει έναν όγκο τεράστιο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση στις αφίξεις δεν μεταφέρεται σε αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία (επισυνάπτεται σχετικό πίνακας).

Υπάρχει φυσικά ένα ποσοστό πάντα που χάνεται, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Και είναι κάτι το οποίο βλέπουμε και σε άλλους προορισμούς»..

Έντονη είναι η αντίδραση και των Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων που σε ψήφισμα τους κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και προειδοποιούν ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίες τους και θα ενταχθούν στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ