Vintage Story: Όταν το 1987 η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ ανέβηκε στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης

Πέρασαν 30 χρόνια από την γλυκιά νοσταλγία του καλοκαιριού του 1987. Ήταν 14 Ιουνίου όταν η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, του περίφημου Ευρωμπάσκετ, βγάζοντας μια μικρή χώρα από την αθλητική αφάνεια.

Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, του Φασούλα και τα άλλα παιδιά (όπως έλεγε και το γνωστό σύνθημα) η ομάδα του Κώστα Πολίτη κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης και να γεμίσει υπερηφάνεια έναν ολόκληρο λαό, νικώντας στον τελικό την πανίσχυρη τότε ΕΣΣΔ των Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις, Τσατσένκο με 103-101 στην παράταση (89-89 κ.α.).

Το υπέροχο εκείνο ταξίδι είχε ξεκινήσει δέκα ημέρες νωρίτερα. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Ελλάδα είχε ξεκινήσει με 109-77 επί της Ρουμανίας.

Ακολούθησε η νίκη επί της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας με 84-78 που έδειξε για πρώτη φορά ότι κάτι καλό θα μπορούσε να συμβεί για τα ελληνικά χρώματα.

Μετά ήρθαν δύο ήττες, με 106-89 από την Ισπανία και 69-66 από την ΕΣΣΔ για να κλείσει ο όμιλος με 82-69 επί της Γαλλίας.

Στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων (χαρακτηρισμό που δικαιωματικά πλέον είχε κατακτήσει τότε) επικράτησε της Ιταλίας με 90-78 για να έρθει η αποθέωση με τη νίκη της επί της Γιουγκοσλαβίας με 81-77.

Στον τελικό του 25ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Ελλάδα τέθηκε αντιμέτωπη της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες στο 89-89, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης έμελλε να γράψει τα πρώτα χρυσά γράμματα στην ιστορία της Εθνικής στην παράταση καθώς ευστόχησε με χαρακτηριστική ηρεμία σε δύο βολές στην εκπνοή του ματς και έστειλε την Ελλάδα στα ουράνια.

Η τελική κατάταξη: Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία.

Στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης μπήκαν οι: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Φασούλας, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Αλεξάντερ Βολκόφ και Αντρέ Χιμένεθ, ενώ ο Νίκος Γκάλης αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.

Η σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης. Προπονητής: Κώστας Πολίτης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ