Γαλλία: Θρίαμβος Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών- Θρίαμβος και η αποχή στο 50%

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι/ες στον πρώτο γύρο, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν. 

Την πρώτη θέση κατέλαβαν στις βουλευτικές εκλογές της χώρας ο Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα του, Republique en Marche και το συνεργαζόμενο MODEM, συγκεντρώνοντας το 32,32% των ψήφων.

Το κόμμα του Μακρόν ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων (LR-UDI-DVD) με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. 

Αναλυτές και πολιτικοί, πάντως, σημειώνουν ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι το ποσοστό αποχής, που έφτασε στο 48,6%!

Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 18 Ιουνίου περνούν ακόμη, η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που συγκέντρωσαν 13,74%.

Το  Σοσιαλιστικό Κόμμα PS-PRG-DVG συγκέντρωσε το 9,51%.

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι/ες στον πρώτο γύρο, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν. 

Συγκεκριμένα οι: Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, κέρδισε την πρωτιά με το 34%, Μπρουνό Λε Μερ υπουργός Οικονομίας βγήκε πρώτος με 45%, Κριστόφ Καστανέρ κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκέντρωσε 44% και κατέκτησε την πρώτη θέση, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων βγήκε πρώτη με 40%, ο Μουνίρ Μαζουμπί υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πήρε 37% και την πρωτιά, η Ανίκ Ζιραρντέν υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών με 41,5% ισοψήφησε στην πρωτιά με υποψήφιο του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο.

 

Πρωθυπουργός Φιλίπ: "Οι Γάλλοι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα"

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πως, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής, το μήνυμα των Γάλλων είναι «ξεκάθαρο» και εκτίμησε πως η Γαλλία «επιστρέφει».

«Παρά την αποχή, το μήνυμα των Γάλλων είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το κόμμα Republique ne marche (REM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά.

«Για τρίτη φορά στη σειρά είσαστε εκατομμύρια που επιβεβαιώσατε την προσήλωσή σας στο σχέδιο της ανανέωσης, της συσπείρωσης και της εκ νέου κατάκτησης του προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε σε δήλωσή του από το Ματινιόν.

«Στην αποχή, βλέπω τη συνέπεια της αποστράτευσης ορισμένων πολιτικών σχηματισμών που δεν βρήκαν δεύτερη αναπνοή μετά τις προεδρικές εκλογές που έχασαν», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Εδώ και ένα μήνα η Γαλλία επιστρέφει», είπε, με έναν πρόεδρο που «ενσάρκωσε τόσο στη Γαλλία όσο στη διεθνή σκηνή, την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη».

 

Μαρίν Λεπέν: Καταστροφική η χαμηλή προσέλευση στις εκλογές

Καταστροφική χαρακτήρισε την μικρή συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση σε «πατριωτικούς» ψηφοφόρους να δώσουν το παρών μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη γαλλική Βουλή.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια ισχυρή φωνή της αντιπολίτευσης αν και σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα της θα δυσκολευτεί να καταλάβει διψήφιο αριθμό εδρών.

Στο πνεύμα αυτό δεν παρέλειψε να επικρίνει το εκλογικό σύστημα λέγοντας ότι δεν ευνοεί τα μικρότερα κόμματα όπως το δικό της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ