Νικήτρια η Τερέζα Μέι στις βρετανικές εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία - Να παραιτηθεί ζητάει ο Κόρμπιν

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση στις 12 ώρα Ελλάδας όπου και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, οι Συντηριτικοί δεν κερδίζουν την αυτοδυναμία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters.

Σε δηλώσεις μετά την πύρρειο νίκη της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεσμεύθηκε ότι οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της χώρας. 

Την παραίτηση της Μέι ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνοντας υπερήφανος για τις επιδόσεις του κόμματός του, καθώς οι Εργατικοί καταγράφουν τεράστια άνοδο εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. 

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί δήλωσε ο πολιτικός συντάκτης του BBC.

Η Τερέζα Μέι, με τη σειρά της, αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση στις 12 ώρα Ελλάδας όπου και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. 

 

Αλλάζουν τα δεδομένα για το Brexit

Το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει ένα "μετέωρο Κοινοβούλιο", ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα συνεχίσει πλέον τις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση του Brexit. 

Ειδικότερα, χάνοντας την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.

Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κιθ Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics.

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.
 

 

 

Τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα

 

Βουτιά για τη στερλίνα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Βουτιά κατέγραψε την Παρασκευή η στερλίνα, ενώ ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE αναμενόταν να υποχωρήσει κατά 1%, ύστερα από ένα σοκαριστικά κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που βύθισε τη Βρετανία σε αβεβαιότητα μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που προκαλεί ερωτήματα για το πώς η Βρετανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΕ και εάν κάποιο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, αρχικά οδήγησε τη στερλίνα σε πτώση κατά 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαπράγματευσής του στην Ασία πριν υποχωρήσει και πάλι σημαντικά σήμερα το πρωί. Στις 8:30 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 1,5% στο 1,2753 δολάριο – έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως το 1,2693 δολάριο – και στις 87,78 πένες ανά ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια κρατικών τίτλων. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1% στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ