46,9 Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων - Η Τερέζα Μέϊ έχει προβάδισμα - Τα μεσάνυχτα το αποτέλεσμα

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία, με τα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα να ανοίγουν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015. 

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, 

Οι δημοσκόποι προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι πιθανότητες για μία αυτοδυναμία πολύ ισχνές . 

Στις κάλπες για τις πρόωρες εκλογές  προσέρχονται σήμερα περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι. Η  πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Η Μέι ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών εν όψει της έναρξης των συνομιλιών για την έξοδο από την Ε.Ε..

Η  εκστρατεία ανέδειξε με αναπάντεχο τρόπο το άστρο του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών, που βρίσκεται στις 50 έδρες, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC και το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας, η Μέι επένδυσε το προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή και σταθερή» με την υπόσχεση αναθεώρησης της νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια δήλωση που ξεσήκωσε ορυμαγδό κατακραυγής από νομικούς, σχολιαστές και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέι είπε: «Αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς εμποδίζει να το κάνουμε (να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή), τότε θα αλλάξουμε τη νομοθεσία».

«Δεν θα νικήσουμε τους τρομοκράτες καταργώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία μας», απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στρέφοντας τη συζήτηση και καταγγέλλοντας τη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική κυβέρνηση, ο Κόρμπιν είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, τις οποίες ως υπουργός επέβαλε η Τερέζα Μέι.

Το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις εντείνονται έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς έπληξε εν μέρει την αξιοπιστία της Μέι στο ζήτημα αυτό, δίνοντας στον Κόρμπιν την ευκαιρία να θέσει στον δημόσιο διάλογο ζητήματα «ταμπού», όπως η σχέση των πολέμων στους οποίους μετείχε η Βρετανία με την ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής. Από την άλλη πλευρά, υπέρ των Συντηρητικών λειτούργησε η απειρία της σκιώδους υπουργού Εσωτερικών, Νταϊάν Αμποτ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται προσωρινά για λόγους υγείας.

Επιμένοντας στo θέμα, τα βρετανικά ταμπλόιντ έκλεισαν την εκστρατεία με πρωτοσέλιδα στα οποία ταύτιζαν τον Κόρμπιν με τη διεθνή τρομοκρατία και καλούσαν τη βρετανική εργατική τάξη να ψηφίσει την Τερέζα Μέι, «αλλιώς έρχεται η καταστροφή».

Πέρα από τα ταμπλόιντ, στο πλευρό του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκονται οι πλουσιότεροι χρηματοδότες της χώρας, πλεονέκτημα που οι Εργατικοί προσπαθούν να καλύψουν κινητοποιώντας μια ενθουσιώδη βάση εθελοντών, ώστε να χτυπήσουν, σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πόρτες σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να απαντήσουν στα δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι Εργατικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες όμως συμμετέχουν λιγότερο στις εκλογικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ