Good news: Η Ελλάδα 2η πανευρωπαϊκά στην κάλυψη ενεργειακής ζήτησης

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης από φωτοβολταϊκή ενέργεια βρέθηκε η Ελλάδα το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση  «Renewables 2017 Global Status Report» του REN21 η οποία θεωρείται  η πιο ολοκληρωμένη ετήσια επισκόπηση της κατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε το 2016 αύξηση ρεκόρ. 

Οι προσθήκες νέων μονάδων ΑΠΕ κατέγραψαν νέο ρεκόρ για το 2016, καθώς εγκαταστάθηκαν 161 GW, αυξάνοντας τη συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ κατά 9% σε σχέση με το 2015 σε 2.017 GW.

Η φωτοβολταϊκή ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 47% της πρόσθετης ισχύος, ενώ ακολουθεί η αιολική ενέργεια με 34% και η υδροηλεκτρική ενέργεια με 15,5%.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χώρων της Ευρώπης αφού για το 2016, η φωτοβολταϊκή ενέργεια έφτασε στο 7,2% της ενεργειακής ζήτησης. 

Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,3% και στην τρίτη θέση η Γερμανία με καλύψη ενεργειακής ζήτησης στο 6,4%.

Επίσης ειδική αναφορά γίνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που εφάρμοσε για πρώτη φορά το 2016 η Ελλάδα με την πραγματοποίηση δημοπρασιών για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών καθώς και την εφαρμογή του net metering.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της REN2 και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ,  Αρθούρος Ζερβός «κάθε χρόνο προστίθεται περισσότερη ισχύς από ΑΠΕ από ότι σε όλα τα ορυκτά καύσιμα μαζί. 

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής έκθεσης, είναι ότι καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται, θα χρειαστούμε επενδύσεις σε υποδομές καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων όπως: ολοκληρωμένα και διασυνδεδεμένα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, τη σύνδεση των τομέων (π.χ. την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών), και την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών ευρείας εφαρμογής».

Ωστόσο όπως επισημαίνεται στην έκθεση η ενεργειακή μετάβαση δεν γίνεται αρκετά γρήγορα για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων. 

Παρόλο που οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νέες ΑΠΕ ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με το 2015.

Μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων χωρών, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές μειώθηκαν κατά 30%, στα 116,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις από αναπτυγμένες χώρες μειώθηκαν κατά 14% στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τομείς των μεταφορών, της θέρμανσης και της ψύξης εξακολουθούν να υστερούν.

Παρά τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους της τεχνολογίας των μπαταριών, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών υποδομών και η τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ενώ οι τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, οι κυβερνητικές και εμπορικές πολιτικές δεν έχουν δώσει επαρκή ώθηση στην εξεύρεση λύσεων.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πρόοδο.

Μέχρι το τέλος του 2016, περισσότερες από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να καταργήσουν τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα και ορισμένες μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν, αλλά όχι αρκετές.

Το 2014 η αναλογία επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα σε σχέση με τις επιδοτήσεις ανανεώσιμης ενέργειας ήταν 4 προς 1. 

Για κάθε 1 δολάριο που δαπανήθηκε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κυβερνήσεις δαπάνησαν 4 δολάρια διαιωνίζοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ΑΠΕ γίνονται ολοένα και λιγότερο δαπανηρή επιλογή. 

Όπως αναφέρεται πρόσφατα Δανία,  Αίγυπτος, Ινδία, Μεξικό, Περού και  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είδαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με κόστος 0,05 δολάρια ανά κιλοβατώρα ή και λιγότερο. 

Το ποσό αυτό  είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ