Ελπίζω να εμπνεύσαμε στο Tedx Chalkida: Μιλήσαμε μπροστά σε ένα κοινό αγαπησιάρικο όπου δεν κουνιόταν φύλλο

Ήταν η πρώτη μου φορά ως ομιλήτρια σε Tedx. Αυτή η νέα «μόδα» της εποχής μας είναι από τις πιο χρήσιμες, εμπνευστικές και διαδραστικές με αποτέλεσμα η καλή τους φήμη να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες.

Η δική μου εμπειρία ήταν μοναδική χάρη στην δεμένη και πολύ υψηλού επιπέδου ομάδα των διοργανωτών του Tedx Chalkida καθώς και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της όμορφης πόλης του Ευρίπου.

Παρά το βροχερό καιρό τα χαμόγελα ήταν μαγιάτικα στην υποδοχή, ενώ το αυτοκίνητο που θα δείτε στις φωτογραφίες μου, το οποίο όπως μας πληροφόρησε ο Δ. Σπύρου, επιμελητής των εικαστικών της διοργάνωσης, αποτελεί έργο του εικαστικού Δ. Χριστοφιλογιάννη, δημιούργησε από την αρχή καλή ατμόσφαιρα.

Μετά από ένα μουσικό καλωσόρισμα με τις παραδοσιακές μελωδίες του μουσικού σχολείου «Γέφυρες», οι επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης, Ολυμπία Μιχελή και Ηρακλής Μπουραντάς, έδωσαν τη σκυτάλη στον παρουσιαστή και μουσικό παραγωγό Χρήστο Κιούση, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Ο αγαπημένος από το Ράδιο Αρβύλα, Χρήστος Κιούσης ήταν η έκπληξη γιατί εκτός της χαλαρής παρουσίασης, ήταν εύστοχος, διαθέτει χιούμορ και δημιουργεί ατμόσφαιρα, κάτι που είναι απαραίτητο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. 

Για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας από την εποχή των Νεάντερταλ μέχρι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε ο Σταύρος Μεσσίνης, επιχειρηματίας και ιδρυτής του The Cube. Αν και απεχθάνεται τους κανόνες, περιέγραψε τους δικούς του κανόνες για το κέρδος και την ηθική μιλώντας για το ρίσκο, το ψυχολογικό κόστος, την κρίση ως ευκαιρία για καινοτομία, το ηθικό επιχειρείν και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι της «κακής» επιχειρηματικότητας.

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος να διαπρέπει σε έναν ή περισσότερους τομείς, σημείωσε ο Εμμανουήλ Ι. Γιαννακουδάκης, καθηγητής Πληροφορικής ΟΠΑ που μίλησε για την ηθική υποχρέωση που έχουμε να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και τις επαγγελματικές μας κλίσεις με σκοπό την εξέλιξή μας.

Παρατήρηση και πειραματισμός

Εξέλιξη στο design σημαίνει να είσαι προετοιμασμένος για την αλλαγή και να αγκαλιάζεις τις προκλήσεις, σύμφωνα με τη Ζωή και τη Νίκη Μοσκοφόγλου, πολιτικός μηχανικός η πρώτη και αρχιτέκτων η δεύτερη. Όπως και στο μάρμαρο, υλικό με το οποίο οι δύο επαγγελματίες πειραματίζονται σχεδιάζοντας περίτεχνα αντικείμενα, έτσι και στη ζωή, εξελισσόμαστε μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού, αλλά κυρίως μέσω της αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε. Οι δύο αδερφές εντυπωσίασαν με την προχωρημένη σκέψη τους πάνω σε ένα υλικό που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα. 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η κοινωνική εξέλιξη εξαρτάται από την αντίληψή μας γι’ αυτήν και η πορεία της Ελλάδας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, με την επάνοδό της να περνά μέσα από την απόρριψη του μηδενισμού και της μοιρολατρίας.

Ο dr. Ευάγγελος Ελευθερίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνεργάτης της IBM, ο οποίος κατάγεται από την Εύβοια, συγκινήθηκε γιατί μιλούσε στην πατρίδα του από την οποία λείπει πάνω από τριάντα χρόνια. Μίλησε για νευρομορφικά υπολογιστικά συστήματα, εξηγώντας πώς μιμούμενοι τη φύση μπορούμε να φέρουμε την εξέλιξη και να δημιουργήσουμε ενεργειακά αποδοτικές υπολογιστικές μηχανές.

Η Κατερίνα Πάστρα, γλωσσολόγος, ερευνήτρια στον τομέα των γνωσιακών συστημάτων στο ΙΕΛ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας, παρακίνησε το κοινό να φανταστεί μια γραμματική για την κίνηση και τη συμπεριφορά. Στην παρουσίασή της ανέλυσε την εξέλιξη της γραμματικής τέχνης ως μια διαδικασία που βρίσκει εφαρμογή στη γλωσσική διάδραση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

Εκείνος όμως, που μας έκανε να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό με την καινοτόμο μουσική του ήταν ο Αντώνης Βλάχος. Σημειώστε αυτό το όνομα, είναι ένας Έλληνας πρωτοπόρος της μουσικής σύνθεσης και επίσης διαθέτει ονειρική φωνή. 

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησε για την εξέλιξή του στην κορυφή του αθλητικού κόσμου, ο Στυλιανός Λαγαράκης συντόνισε μια συνεδρία ψυχοδραματικής ψυχοθεραπείας. Ήταν εκείνος που μας σήκωσε όλους όρθιους, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι ψυχοθεραπείας. 

Όσο για μένα το δελτίο τύπου γράφει: Η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσίασε την δική της εξέλιξη μέσα από μια πορεία που αρχίζει στη μεγάλη οθόνη του σινεμά του μπαμπά της, στη μικρή της τηλεόρασης όπου εργάστηκε για 27 χρόνια και στη μικρότερη οθόνη του tablet που έχει σήμερα όλη μέρα μπροστά της.

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ