Rio de la Plata: Αυτός είναι ο πιο πλατύς ποταμός στον κόσμο - Βρίσκεται στην Ουρουγουάη

O Río de la Plata, ή αλλιώς ο “Ποταμός του Ασημιού” είναι ο πιο πλατύς ποταμός του κόσμου, με μήκος 290 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για τον παραπόταμο που σχηματίζεται μετά τη συμβολή των ποταμών Παρανά και Ουρουγουάη και ρέει στον Ατλαντικό.

Οι γεωγράφοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακριβώς ποταμός, αλλά μια εκβολή όπου ρέουν τα νερά των ποταμών Ουρουγουάης και Παρανάς. 

Για όσους τον θεωρούν ποταμό, είναι ο ευρύτερος ποταμός στον κόσμο, με μέγιστο πλάτος περίπου 220 χιλιομέτρων. Για άλλους, είναι η ευρύτερη εκβολή στον κόσμο.

Ο Río de la Plata ανακαλύφθηκε από τους Ισπανούς το 1516, πιο συγκεκριμένα από τον Juan Díaz de Solís, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του για ένα πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο De Solis το ονόμασε Mar Dulce ή “θάλασσα γλυκού νερού”, λόγω του τεράστιου μεγέθους του.

Το σύγχρονο όνομα του ποταμού δόθηκε από τον εξερευνητή Sebastian Cabot, ο οποίος πραγματοποίησε λεπτομερή μελέτη του ποταμού και των παραποτάμων του στη δεκαετία του 1520.

Σήμερα, οι όχθες του Río de la Plata είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές τόσο της Αργεντινής όσο και της Ουρουγουάης. 

Το Μπουένος Άιρες, η μεγάλη, κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αργεντινής και το κέντρο ενός από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στον κόσμο, βρίσκεται στις ακτές της. 

Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης και η μεγαλύτερη πόλη της, Μοντεβιδέο, βρίσκεται επίσης στις ακτές του Río de la Plata.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ