Σουηδία: Διακόπτεται η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού- Δηλαδή ελεύθερος;

Οι σουηδικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις έρευνες γύρω από τις κατηγορίες περί βιασμού που είχαν απαγγείλει εναντίον του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
 

Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, προβλέποντας ότι ο Αυστραλός υπήκοος δεν πρόκειται να συλληφθεί στο «άμεσο μέλλον». Ωστόσο, η εισαγγελία υπογράμμισε ότι εάν επιχειρήσει να επιστρέψει σε σουηδικό έδαφος πριν από το τέλος των περιορισμών που αντιμετωπίζει έως το 2020, δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά η έρευνα για την υπόθεσή του. 

Αν και ο Ασάνζ δεν βρίσκεται πλέον υπό έρευνα στη Σουηδία, η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε από την πλευρά της ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks εξακολουθεί να καταζητείται για παράβαση των όρων της εγγύησής του. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομιά, παρά την απόφαση των σουηδικών αρχών, εάν ο Άσανζ εξέλθει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα συλληφθεί.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είχε στείλει επιστολή στη σουηδική κυβέρνηση, στην οποία έκανε λόγο για «σοβαρή αποτυχία» της εισαγγελίας, καθώς μεταξύ άλλων παρουσίασε «έλλειψη πρωτοβουλίας» για την ολοκλήρωση αιτημάτων. Στην επιστολή η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σχολιάζει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπως και την ομιλία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μάικ Πομπέο, όπου τα WikiLeaks χαρακτηρίζονται «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ασάνζ σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «ολοκληρωτική νίκη».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ