18χρονος Μεξικάνος έφτιαξε σουτιέν που εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού -Κόντεψε να χάσει την μαμά του

Ο 18χρονος Julian Ros σχεδίασε σουτιέν, το οποίο ανιχνεύει τη νόσο στους μαστούς και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο.

EVA είναι το όνομα της φορητής συσκευή που εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού και που σχεδιάστκε από το 18χρονο Julian σε συνεργασία με την εταιρία Higia Technologies, η οποία διέθεσε ένα εκατομμύριο πέσος για τον σχεδιασμό.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Julian ήταν 13 ετών και η μητέρα του είχε διαγνωστεί με καρκίνο, ωστόσο ο γιατρός σε μια πρώτη μαστογραφία  είχε εντοπίσει μικρά κομμάτια και τους είπε πως δεν ήταν κακοήθης. 

Έξι μήνες αργότερα, στις ΗΠΑ, σε μια άλλη μαστογραφία ανιχνεύτηκαν δύο όγκοι. Εκείνη ήταν και η στιγμή που γεννήθηκε η δέα για τη δημιουργία του σουτιέν EVA. 

«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα την μεγάλη στάθεια των σημερινών μεθόδων για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Έτσι, ξεκίνησα την έρευνα», σχολιάζει ο 18χρονος, όπως διαβάζουμε στο forbes.com.mx.

Η έγκαιρη πρόγνωση είναι πολύ σημαντική για τις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, αφού αν ανιχνευθεί άμεσα τα ποσοστά επιβίωσης αγγίζουν το 100%. Το σουτιέν EVA διαθέτει σχεδόν 200 βιοαισθητήρες, οι οποίοι χαρτογραφούν την επιφάνεια του στήθους και παρακολουθούν διαρκώς τις αλλαγές.

Έτσι οι μηνιαίες αυτό-εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με ψηλάφηση στήθους – τις οποίες συχνά αμελούν – αντικαθίστανται από καθημερινές ανιχνεύσεις του EVA.

Το EVA καταγράφει αλλαγές σε μέγεθος, θερμοκρασία και βάρος, αναλύοντας περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία αίματος, κάτι που μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός όγκου. Το σουτιέν EVA έχει βραβευτεί στο Student Entrepreneur Awards (GSEA) και ο Cantu έχει κερδίσει βραβείο $20.000.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ