Ο 22χρονος ήρωας που κατά λάθος "φρέναρε" την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

Ένας 22χρονος Βρετανός αναδείχθηκε σε "ήρωας" όταν κατάφερε, εν αγνοία του, να σταμτήσει την μαζική κυβερνοεπίθεση που χτύπησε σχεδόν 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 

Ο Βρετανός χρήστης του twitter, MalwareTechBlog, παραδέχθηκε μέσω του προφίλ του πως, καταλάθος, κατάφερε να σταματήσει το κακόβουλο λογισμικό. Ξοδεύοντας 10.69 δολάρια δημιούργησε ένα domain name – καινούργιο όνομα ιστοτόπου – όπου και περιόρισε το λογισμικό που επηρέασε 75.000 – 100.000 συστήματα.

Ο 22χρονος Βρετανός, σύμφωνα με τον Guardian, με την βοήθεια του Ντάριεν Χας της εταιρείας ασφάλειας Proofpoint κατάφερε να εντοπίσει τον «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» που είχαν δημιουργήσει οι χάκερ - σε περίπτωση που ήθελαν να σταματήσουν την επίθεση - και μείωσε δραστικά την εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού.

«Κέρδισαν το βραβείο του ήρωα της ημέρα τυχαία», είπε ο Ράιαν Κάλεμπερ της Proofpoint. «Δεν κατάλαβαν πόσο μείωσαν την ταχύτητα εξάπλωσης του κακόβουλου λογισμικού».

Μέχρι ο 22χρονος και ο Χας να δημιουργήσουν το domain name ήταν αργά για την Ευρώπη και την Ασία, καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν ήδη «μολυνθεί». Αλλά έδωσαν την ευκαιρία στους Αμερικανούς να προσαρμόσουν τους υπολογιστές τους, ώστε να μην επηρεαστούν από το «χτύπημα» των χάκερ.

«Ομολογώ πως δεν ήξερα αν το domain θα σταματούσε το κακόβουλο λογισμικό μέχρι που το έφτιαξα, άρα ήταν τυχαίο», εξομολογήθηκε μέσω twitter o MalwareTechBlog, κι αστειευόμενος μάλιστα, τόνισε ότι μπορεί να βάλει αυτή του την ικανότητα – το να σταματά τυχαία κυβερνοεπιθέσεις – στο βιογραφικό του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ