Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες "φοβούνται" τα ρομπότ & εμπιστεύονται τα sites περισσότερο από όλους στην ΕΕ

Η ανησυχία των Ελλήνων για τα ρομπότ συνδέεται με τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Μεταξύ των ψηφιακών ουραγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται η Ελλάδα στο ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που ανακοινώθηκε χθες. 

Επιπλέον, οι απαντήσεις των 1.000 και πλέον Ελλήνων που πήραν μέρος εμφανίζουν ανησυχία και επιφυλακτικότητα απέναντι στα ρομπότ, τα οποία δεν έχουν μπει καθόλου στη ζωή μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", το 51% των Ελλήνων δεν αισθάνεται επαρκώς καταρτισμένο («όχι» και «μάλλον όχι») για να συμπληρώσει ηλεκτρονικά μια φορολογική δήλωση ή μια αίτηση για απόκτηση βίζας, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 30% και πολίτες χωρών όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι» σε πολύ ψηλά ποσοστά (από 85% έως και 88%). 

Στην εργασία η αίσθηση επάρκειας των Ελλήνων στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι πιο ανεπτυγμένη (66% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι»), αλλά ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 80%. 

Στην καθημερινότητα το 58% των Ελλήνων απαντά πως μπορεί να κάνει χρήση των ψηφιακών μέσων, έναντι 71% στην Ε.Ε.

Η σχετική ψηφιακή υστέρηση της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται και στο εύρημα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το οποίο οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ε.Ε. στις αρνητικές απαντήσεις στα εξής δύο ερωτήματα: 

-Ενα πιο γρήγορο και αξιόπιστο Iντερνετ θα σας ενθάρρυνε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας; Το 25% απαντά αρνητικά (το 9% μάλλον όχι). 

-Θα σας ωθούσε η αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Διαδίκτυο; 31% απαντά και πάλι «όχι», ενώ το 18% «μάλλον όχι». 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι και στην Ελλάδα πλειοψηφικό το τμήμα εκείνο του πληθυσμού που θεωρεί πως ένα πιο αποτελεσματικό Ιντερνετ θα συνέβαλε στη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας: «σίγουρα ναι» 36%, «μάλλον ναι» 26%.

Στον τομέα της ρομποτικής, οι πολίτες της Ελλάδας εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι. 

Το 47% θεωρεί τη χρησιμοποίηση ρομπότ πολύ ή αρκετά θετική (61% στην Ε.Ε.), ενώ το 48% πολύ ή αρκετά αρνητική (30% στην Ε.Ε.). 

Είναι φανερό πως η ανησυχία συνδέεται με τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασία (το 88% των Ελλήνων απαντά πως τα ρομπότ αποσπούν δουλειές από τους ανθρώπους). 

Βεβαίως και σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχει σοβαρή ανησυχία γι’ αυτό, αφού το 72% δίνει την ίδια απάντηση. 

Ταυτόχρονα, οι Ελληνες είναι θετικοί στην αξιοποίηση των ρομπότ σε βαριές και επικίνδυνες εργασίες: 76% συμφωνούν ή τείνουν να συμφωνήσουν (ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 84%). 

Οι απαντήσεις στη χώρα μας έχουν να κάνουν και με πολύ χαμηλή διείσδυση της ρομποτικής: Το 14% των ερωτηθέντων σε επίπεδο Ε.Ε. έχει χρησιμοποιήσει ρομπότ στην εργασία, στο σπίτι ή στην καθημερινότητα (φτάνοντας το 28% στη Δανία, το 22% στο Βέλγιο, το 20% σε Αυστρία, Ιταλία και Τσεχία). 

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 2%, το μικρότερο στην Ε.Ε.

 

Αξιοπιστία ειδήσεων

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιοπιστίας των ειδήσεων που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα του Ιντερνετ, το 36% των Ευρωπαίων κοιτάει εάν η είδηση προέρχεται από «αξιόπιστη πηγή» (ΜΜΕ, οργανισμός, οργάνωση κ.λπ.), ενώ το 32% γενικά δεν εμπιστεύεται τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. 

Το 8% κρίνει από το εάν εμπιστεύεται τον ιστότοπο που δημοσιεύεται η είδηση ή το θέμα. 

Το αντίστοιχο ποσοστό των χρηστών του Ιντερνετ στην Ελλάδα που κρίνει με βάση τον ιστότοπο είναι 19%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που απαντά θετικά σε αυτή την κατηγορία, γεγονός που δείχνει χαμηλή επαγρύπνηση απέναντι σε μη εξακριβωμένες ειδήσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ