Ο θρίαμβος Μακρόν με 66,06% - Ελπίδα για την Ελλάδα, ράπισμα στην ακροδεξιά, νέα προοπτική για την Ευρώπη

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή θα είναι σήμερα Δευτέρα, όπου θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών με ποσοστό 66,06%, ενώ συγκεντρωτικά έλαβε 20.703,631 εκατ. ψήφους.

Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό 33,94%.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή θα είναι σήμερα Δευτέρα, όπου θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ο νέος Πρόεδρος καλείται να γράψει μία νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας.

"Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. 

Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλό μου, την κ. Λεπέν. 

Σέβομαι τις ψήφους, ακόμη και τις ακραίες. Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. 

Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη.

Όσο θα διαρκεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς θα είμαστε εκεί" 

"Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας", δήλωσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χώρο έξω από το Μουσείο του Λούβρου, όπου ήταν συγκεντρωμενοί οι οπαδοί του και εκεί έδωσε την πρώτη ομιλία του.

"Είστε δεκάδες εκατομμύρια. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκατε με θάρρος και σύνεση, γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε, η Γαλλία νίκησε.

Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο που αφιερώσατε και για την αφοσίωσή σας".

Η παρακαταθήκη μου είναι να μην σας απογοητεύσω, να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης σας.

Θέλω απόψε το βράδυ να μιλήσω για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Με στηρίξατε και γνωρίζω ότι δεν είναι λευκή επιταγή.

Απευθύνομαι σε εκείνους που με ψήφισαν για την προστασία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά θα υπερασπιστώ τη δημοκρατία.

Σέβομαι τον θυμό και την απογοήτευση εκείνων που ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν. Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια, για να μην έχουν κανέναν λόγο να ψηφίζουν τα άκρα".

Να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών.

Κερδίσαμε ένα δικαίωμα, επιλέξατε την τόλμη, το θάρρος. Όλοι προσδοκούν η Γαλλία να τους εκπλήξει και πάλι".

"Το καθήκον μας είναι τεράστιο και απαιτεί να οικοδομήσουμε μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία, θα σας χρειαστώ και πάλι"

"Θα σας υπηρετήσω με αγάπη. Ζήτω η δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία", δήλωσε κλείνοντας ο Μακρόν.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν σε ομιλία της που έδωσε μετά τα πρώτα αποτελέσματα συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. 

Η ίδια ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο να επιτύχει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία και χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

 

Οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο θα καθορίσουν την πορεία του του νέου Προέδρου της Γαλλίας

Στις 11 και 18 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δύο γύροι των εκλογών, όπου το διακύβευμα είναι μεγάλο, για το αν η σύνθεση της νέας Βουλής θα επιτρέψει η όχι στον Εμανουέλ Μακρόν να αποκτήσει την πλειοψηφία και να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Στις εκλογές του Ιουνίου θα ανανεωθεί το σύνολο της Βουλής, που αποτελείται από 577 έδρες.

Στόχος του νέου προέδρου της Γαλλίας είναι να επωφεληθεί από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να εκλέξει δηλαδή 289 βουλευτές, κάτι που θεωρητικά θα του επιτρέψει να περάσει τους νόμους που ανταποκρίνονται στο πρόγραμμά του. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε έχουμε τη λεγόμενη «συγκατοίκηση», όπου ο πρόεδρος και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.

Αν και ο Μακρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό, τα επικρατέστερα ονόματα είναι μέχρι στιγμής ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και η απερχόμενη υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ