Σοκάρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 1 στους 3 Έλληνες απειλείται από φτώχεια

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι "πρωταθλήτρια" στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.

Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει δύσκολη κα ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού σύμφωνα με νέα σοκαριστικά στοιχεία, 1 στους 3 Έλληνες κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνική απομόνωση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι "πρωταθλήτρια" στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της Επιτροπής για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες, ποσοστό 22,2%, αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

 

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και στην επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας. 

Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%.

Το αξιοπερίεργο είναι πως υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας, ενώ η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη. 

Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Πιο κάτω από τη χώρα μας είναι μόνο η Εσθονία, με 12,7%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση.

Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).

Τέλος, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ