Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Απίθανο κέικ γεμιστό με ελαφριά κρέμα φράουλας από τη Ντίνα Νικολάου

Απίθανο κέικ με κρέμα φράουλας με τις οδηγίες της Ντίνας Νικολάου.

Υλικά    

Για το κέικ
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
60 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, σε σακουλάκια)
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Για την κρέμα φράουλας

150 γρ. ώριμες φράουλες, καθαρισμένες, πλυμένες και ψιλοκομμένες
200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια ή spread), με χαμηλά λιπαρά
1 κουτ. σούπας λικέρ φράουλας (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα, κατά προτίμηση σπιτική

Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ με σάλτσα φράουλας που θα ετοιμάσουμε ως εξής: Πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ 350 γρ. φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες, μέχρι να φτιάξουμε πουρέ. Τον πιέζουμε καλά από μια λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα σποράκια και βάζουμε τον λείο πολτό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 40 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας και 50 ml νερό και ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Την αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε κάθε φέτα κέικ που θα κόψουμε.

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέμα φράουλας:

Βάζω στον κάδο του μίξερ (όχι του μπλέντερ) τις μισές φράουλες, το τυρί, το λικέρ (αν το χρησιμοποιήσω) και τη μαρμελάδα και δουλεύω καλά τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή κρέμα -δεν είναι απαραίτητο να λιώσουν τελείως οι φράουλες.

Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω τις υπόλοιπες φράουλες και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζω την κρέμα και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει λίγο.

Κέικ:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελάχιστα ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. (ή μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ).
Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόσκονη και δουλεύω λίγο ακόμα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι (ή τη φόρμα), το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το κέικ για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα.

Αφήνω το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρω σε μια σχάρα, όπου το αφήνω να κρυώσει τελείως. Με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω οριζοντίως σε δύο δίσκους με ίδιο πάχος (με τον ίδιο τρόπο το κόβω αν το ψήσω στη μακρόστενη φόρμα, φτιάχνοντας όμως τώρα δύο παραλληλόγραμμα κομμάτια, πάλι με ίδιο πάχος).

Βάζω το ένα κομμάτι κέικ σε μια πιατέλα, με την κομμένη πλευρά του προς τα πάνω. Απλώνω εκεί την κρέμα φράουλας και σκεπάζω με το δεύτερο κομμάτι κέικ, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πιέζοντας ελαφρώς το κομμάτι αυτό για να κολλήσει στην κρέμα. Πασπαλίζω γενναιόδωρα το κέικ με ζάχαρη άχνη και το κόβω σε τρίγωνα κομμάτια (ή σε φέτες).

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. 

Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. 

Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. 

Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. 

Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ