Η μεγάλη νίκη Μακρόν με 23,86% στην Γαλλία έσωσε την "παρτίδα" της Ευρώπης- 21,43% η ακροδεξιά Λεπέν

Ο κεντρώος Μακρόν συγκέντρωσε 23,86% και βγήκε νικήτης του α' γύρου, σύμφωνα μετα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Δέυτερη με ποσοστό 21,43 % ήρθε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ενώ ακολουθούν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, με 19,91% και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, με 19,64%. Συντετριμμένοι η Δεξιά και το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως θέλει να γίνει «ηγέτης όλων των Γάλλων πατριωτών, ενάντια στην απειλή των εθνικιστών» κάνοντας ανοίγματα στους αντιπάλους του που απέτυχαν να μπουν στον β' γύρο:

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής...Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών».

«Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή...θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Πρόγραμμα Μακρόν

  • Σχέδιο δημόσιων επενδύσεων ύψους 50 δισ ευρώ για εκπαίδευση εργασίας, έξοδο απ’ τον άνθρακα και στροφή στην πράσινη ενέργεια, υποδομές και εκσυγχρονισμό του κράτους
  • Μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% απ’ το 9,7% που είναι τώρα
  • Μεγάλη περικοπή του εταιρικού φόρου και μεγαλύτερα περιθώρια στις εταιρείες να επαναδιαπραγματευθεί 35 ώρες την εβδομάδα
  • Επιστροφή του πλήρους κόστους των γυαλιών, οδοντοστοιχιών και ακουστικά βαρηκοΐας.
  • Απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε σχολεία για παιδιά κάτω των 15 ετών και δελτίου ελευθέρας εισόδου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για 18χρονους...

Από την πλευρά της, η αρχηγός του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, χαρακτήρισε ιστορικό το αποτέλεσμα και «πράξη περηφάνιας του γαλλικού λαού» δηλώνοντας «υποψήφια του λαού» -σαφής αιχμή προς τον αντίπαλό της, που τον χαρακτηρίζει άνθρωπο του κατεστημένου και των ελίτ.

Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.
Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

Το πρόγραμμα της Λεπέν προβλέπει:

  • Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για μια νέα ΕΕ και να ακολουθήσει δημοψήφισμα
  • Αυτόματη απέλαση παράτυπων μεταναστών και έως 10.000 νόμιμους μετανάστες ετησίως μετά από ένα άμεσο ολοκληρωτικό μορατόριουμ.
  • Να κλείσουν τα τεμένη -«φωλιές εξτρεμιστών» και να δοθεί προτεραιότητα στους Γάλλους στα προγράμματα κοινωνικής στέγασης
  • Συνταξιοδότηση στα 60 και εξασφαλισμένο το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα.

Οι δυο τους φαίνεται πως θα μονομαχήσουν στις 7 Μαΐου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ