Ανακούφιση στην Ευρώπη με το προβάδισμα Μακρόν - Οι δηλώσεις των ηγετών

Ανακουφισμένη είναι η Ευρώπη από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλον, στέλνουν το δικό τους μηνύματα στήριξης στον Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προσωπικός φίλος του ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου, Ζίγγκαρ Γκάμπριελ δυσκολευόταν να κρύψει τη χαρά του: «είμαι σίγουρος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος -και μάλιστα εξαίρετος. 

Χαίρομαι γιατί ήταν ο μοναδικός πραγματικά ευρωπαϊστής υποψήφιος. Είναι μια τεράστια ευκαιρία η εκλογική αναμέτρηση. Ο Μακρόν θα υποστηρίξει μια στενότερη συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. 

ΟΙ Γάλλοι θα στείλουν στο δεύτερο γύρο ένα καθαρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μιας ενιαίας Ευρώπης.»

 

«Όλοι οι δημοκράτες στη Γαλλία θα πρέπει να ενωθούν ώστε ο Μακρόν και οχι κάποιος εθνικιστής- να εκλεγεί πρόεδρος στη Γαλλία», είπε ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.

 

Συγχαρητήρια  έδωσε και ο Γκι Φέρχοφσταντ  από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ μέσω του προσωπικού του λογαριασμούτ στο twiiter δήλωσε «περιχαρής» που επικράτησε ένας «πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζει τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές ιδέες».

 

Αλλά και οι αγορές ανάσαναν προσεκτικά, με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να εκτινάσσεται σε υψηλό πεντέμιση μηνών στο 1,0939.

 

«Δεν είχαμε το τρομακτικό αποτέλεσμα που θα απειλούσε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Δεν θα έχουμε μαζί στο δεύτερο γύρο ακροαριστερούς και ακροδεξιούς υποψήφιους. Αυτό είναι καλό. Η Λεπέν δεν τα πήγε καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Αυτό μειώνει τους κινδύνους, να πάνε στραβά τα πράγματα στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος. Κι αυτό -εν συγκρίσει με τους άλλους υποψηφίους- είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Γαλλία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ.

 

Ο Ντιν Τέρνερ της UBS είπε ότι οι επενδυτές είναι ανακουφισμένοι που ένας υποψήφιος του κυρίαρχου ρεύματος κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. «Όπως έχουν τώρα τα πράγματα ο Μακρόν είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, άρα είναι πιθανό να δούμε μια ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές», προέβλεψε.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι αγορές «θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση» για την πιθανότητα μιας νίκης της Λεπέν στο β΄ γύρο.

 

Ο Τζέρεμι Κουκ της World First είπε ότι το ευρώ κινείται σε πολύ θετικό έδαφος.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αν δεν ήθελε να βρει κάποιον απέναντί της η Λεπέν ήταν ο Μακρόν. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να τη φέρνει σε απόσταση μικρότερη του 15% απ’ τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο», τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ