Βενεζουέλα: Κόλαση στους δρόμους στα σπίτια παντού - Kλίμα εμφυλίου & 3 νεκροί σε πορείες (Φωτό-Βίντεο)

Σε κρίσιμη καμπή η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση Μαδούρο την ώρα που η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάσχεση του εργοστασίου της General Motors στη χώρα.

Χθες, Τετάρτη, διοργανώθηκε η "μητέρα των κινητοποιήσεων" όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές.

Χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους του στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, με κεντρικό αίτημα την προκήρυξη νέων εκλογών.

Ο απολογισμός ήταν αιματηρός, μιας και ένας 17χρονος στο Καράκας πυροβολήθηκε από αγνώστους στο κεφάλι στο περιθώριο των διαδηλώσεων, ενώ μια νεαρή φοιτήτρια σκοτώθηκε σε πορεία στο Σαν Κριστομπάλ, αλλά και ένας εθνοφρουρός στα βόρεια της πρωτεύουσας, όπως δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Η φοιτήτρια έχασε τη ζωή της στο Σαν Κριστομπάλ, όταν τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της δέχθηκαν τα πυρά ομάδας ανδρών την ώρα που αποχωρούσαν από διαδήλωση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο εθνοφρουρός σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Μαζί με τις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο χθες, ξεκίνησαν και πορείες υποστηρικτών του, με τους αντιφρονούντες να καταγγέλλουν πως παραστρατιωτικοί με πολιτικά ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν εναντίον τους, την ώρα που η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και δακρυγόνα.

Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι τη ζώνη όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση των υποστηρικτών του Μαδούρο.

Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας με νεαρούς να στήνουν αυτοσχέδια οδοφράγματα και να πετούν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς και τους άνδρες της εθνοφρουράς που έβγαλε στους δρόμους ο Μαδούρο, σύμφωνα με το RT.

Πραξικόπημα βλέπει ο Μαδούρο

Ο ίδιος ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση πραξικοπήματος.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν το πράσινο φως και την έγκρισή τους για μια επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία ενόψει μιας επέμβασης στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο την Τρίτη.

Επίσης, σε συγκέντρωση οπαδών του, ανέφερε: "Θέλω να κερδίσω αυτή τη μάχη. Τώρα. Και θέλω ο κόσμος να προετοιμαστεί να την κερδίσει ειρηνικά και με την ψήφο του. Θέλω να προετοιμαστούμε για μια γρήγορη και ολική εκλογική νίκη".

Ο δε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τες να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδας έχουν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Ο Μαδούρο απαντά ζητώντας δίωξη του Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου, στο οποίο τη συντριπτική πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση από το 2015.

Η αντιπολίτευση προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την Πέμπτη.

"Αύριο την ίδια ώρα, καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί", δήλωσε στο τέλος της χθεσινής ημέρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Τράπεζας της Δημοκρατικής Ένωσης, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016.

Όμως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ