Η έλλειψη ύπνου ανοίγει την όρεξη για τροφές με πολλές θερμίδες

Άλλη μία έρευνα απέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι όσοι στερούνται τον βραδινό τους ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα, η οποία μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ανάγκης για κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία.

Αλλη μία έρευνα απέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι όσοι στερούνται τον βραδινό τους ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα, η οποία μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ανάγκης για κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη τους, προκειμένου να εντοπίσουν την αντίδρασή του σε σχέση με το φαγητό όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν μια ειδική μέθοδο μαγνητικής απεικόνισης, αφού χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μία που είχε κοιμηθεί πολύ καλά το προηγούμενο βράδυ και μία που είχε κοιμηθεί ελάχιστα.

Όπως διαπίστωσαν, η απώλεια ύπνου μείωσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε τρεις περιοχές, οι οποίες μεταξύ άλλων βοηθούν στην επεξεργασία των σημάτων που λαμβάνει από τις  οσμές και τις γεύσεις.

Επίσης, προκάλεσε μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Matthew Walker, όλα αυτά είναι πιο έντονα στα άτομα που συνήθως δεν κοιμούνται αρκετά.

Εξάλλου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε μέσω κάποιου μηχανισμού να τροποποιεί την αίσθηση της ικανοποίησης που λαμβάνει κανείς από το φαγητό και έτσι να αλλάζει την αντίδραση του οργανισμού σε ό,τι αφορά την πέψη και την κατανάλωση ενέργειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ