Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε κόσμο- 4 νεκροί

Συναγερμός έχει σημάνει στη Στοκχόλμη, καθώς ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε δρόμο της πόλης.

 

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Στοκχόλμης. 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός – από την Αστυνομία και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας - είναι τέσσερις νεκροί επιβεβαιωμένοι (ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου διεκομίσθη) και 15 τραυματίες.


Αμέσως επικράτησε πανικός, με τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν.

«Είδα πολλούς ανθρώπους να τρέχουν προκειμένου να σωθούν», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

To σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα, τραυματισμένοι από το σημείο, ενώ η σουηδική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με καπνό να βγαίνει από το πολυκατάστημα πάνω στο οποίο κατέληξε το φορτηγό. 

Η αστυνομία προχώρησε αμέσως σε αποκλεισμό της περιοχής.Το Reuters μεταδίδει ακόμα ότι η αστυνομία αναφέρει ότι έχει λάβει πληροφορίες για πιθανή ρίψη πυροβολισμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στη σουηδική εφημερίδα το φορτηγό έκανε τρελή, ανεξέλεγκτη πορεία, πριν καταλήξει σε έναν τοίχο, κοντά σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο.

Ένας άλλος μάρτυρας περιγράφει τον πανικό, όταν το φορτηγό ήρθε από το πουθενά.

«Πήγαινα στον κεντρικό δρόμο, όταν ένα μεγάλο φορτηγό ήρθε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πως, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου.

Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στα μέσα ενημέρωσης ότι είδαν ένα φορτηγό να πέφτει με ταχύτητα πάνω στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος Ahlets και αμέσως μετά είχαν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. 

Tο φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση, ανήκει στην εταιρεία ζυθοποιίας Spendrups και είχε κλαπεί το πρωί έξω από το κατάστημα Soap Βαr της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Exrpessen ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας:

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το φορτηγό μας ενεπλάκη στην επίθεση. Έχουμε μιλήσει με τον οδηγό μας και αυτό που μας είπε είναι ότι ένας άνθρωπος με καραμπίνα τον απείλησετον πέταξε από το φορτηγό και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο φορτηγό και έφυγε». «Ο οδηγός είναι σώος και τώρα είναι με την αστυνομία», πρόσθεσε ο Mårten Lyth.

«Υπάρχει απόλυτη σύγχυση. Δεν ξέρω πόσοι χτυπήθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε σοκ», περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Leif Arnmar, υπάλληλος καταστήματος, στη σουηδική τηλεόραση.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven, ανέφερε πως η Σουηδία δέχτηκε επίθεση και πως όλα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. 

Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως έχουν προσαχθεί κι ανακρίνονται δύο άτομα.

Κτά την ενημέρωση του Τύπου ανακοίνωσε επίσημα ότι αναζητά έναν άνδρα με γκρι μπλούζα, άσπρα παπούτσια και κουκούλα.

Και μάλιστα έδωσε και τις παρακάτω φωτογραφίες στη δημοσιότητα ζητώντας πληροφορίες για όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε.

Φόβος και τρόμος σε όλες τις σκαδιναβικές χώρες

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω του Twitter.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν.

Στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ