Δήλωση Σόϊμπλε : “Δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο η Ελλάδα” - Ο Σόιμπλε μας αγάπησε!

"Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές", τονίζει ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγακνγκ Σόιμπλε εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όπως δήλωσε στην Rheinische Post της Παρασκευής:

«Αναμένω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει (στο ελληνικό πρόγραμμα). Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές» πρόσθεσε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

 

Το Βερολίνο κινεί τα νήματα

«Η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο» τονίζει σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung (SZ), αναφερόμενη στον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

Την εγκυρότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει, σύμφωνα με την με την εφημερίδα του Μονάχου, και η εμπιστευτική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Αντικείμενο αυτής -σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής για τις συνομιλίες που θα ακολουθούσαν μετά από λίγες ώρες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή».

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ