Εξαίσια σούπα "α λα πολίτα" με αγκινάρες, καρότα & πατάτες από τον μεγάλο chef Χριστόφορο Πέσκια

Πεντανόστιμη σούπα με όλα τα καλά! Θα τη λατρέψετε!

Υλικά (για 6 άτομα)
8 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1 εκ. (φρέσκες ή κατεψυγμένες που έχουμε βράσει 2-3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν λίγο)
1 μεγάλη πατάτα, σε κυβάκια 1 εκ.
2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια 1 εκ.
2 χλωρά σκορδάκια, ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος) ή 2 σκελίδες σκόρδου (ολόκληρες)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμύδια, σε ροδέλες
1/2 μάτσο μάραθος + 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένα
30-40 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
30 ml ελαιόλαδο
100 ml γλυκό λευκό κρασί
250 ml ξηρό λευκό κρασί
1 λίτρο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Χριστόφορο Πέσκια και το gastronomos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε την πατάτα με το ξερό κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο (χλωρό ή ξερό), τα δύο είδη κρασιών και τον ζωμό (ή νερό) και βράζουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και τις αγκινάρες και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σε αυτόν τον χρόνο τα λαχανικά θα μείνουν τραγανά. Αν δεν μας αρέσει αυτό, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας προσθέτοντας λίγο ζωμό (και βάζοντάς τη να πάρει μια-δυο βράσεις) ή βράζοντάς τη λίγα λεπτά επιπλέον.

Αποσύρουμε. Αφαιρούμε το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσαμε ξερό) και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, κάθε μερίδα με σκορδάτα κρουτόν ή συνοδεύουμε με ψωμί φρυγανισμένο, αλειμμένο με πάστα ελιάς.

 

Who is Who


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο “Dush” στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο “Rock&Roll” και στο “Balthazar”. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στην λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine». Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων “Dakos” και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο “Scala Vinoteca”. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος». Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ