Η Αμάλ Αλαμουντίν & το αφεντικό της Τ. Ρόμπερτσον: Brexit - Χρυσή ευκαιρία να επιστρέψει η Αγγλία τα Γλυπτά

Η επανένωση των Γλυπτών είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη, τόνισε ο Τ. Ρόμπερτσον.

Η επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην συμφωνία για το Brexit.

Αυτό προτείνει ο επιφανής νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Ο Ρόμπερτσον ήταν μέλος της νομικής ομάδας, μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία ετοίμασε νομική πρόταση, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως επισημαίνει στο άθρο του στη Guardian, η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, κάτι το οποίο «είναι το σωστό και θα μπορούσε να κερδίσει έτσι παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις».

Μέχρι στιγμής, στο επίκεντρο της συζήτησης για το Brexit βρίσκονται η πολιτική, οι λίρες και τα ευρώ, και το χρώμα των διαβατηρίων, τονίζει ο ίδιος.

«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Τα μισά βρίσκονται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου

Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit η επιστροφή των - κλεμμένων από τον Έλγιν - Γλυπτών θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. 

Η επανένωση των Γλυπτών είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη. 

Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. 

Ενωμένα στο σύγχρονο Μουσείο κάτω από τον Παρθενώνα, τα Γλυπτά θα αποτελούν τον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ