Τους 14 φτάνουν οι νεκροί από την χθεσινή έκρηξη στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης (Φώτο & Βίντεο)

Έκρηξη σημειώθηκε μεταξύ δύο σταθμών του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία. 

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Ρωσία υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 50.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παρέμειβναν κλειστοί και στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Ο μάνατζερ του Μετρό ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για έκρηξη μέσα στο βαγόνι, πιθανότατα από κάποιο αυτοσχέδιο μηχανισμό, με το Sputnik να αναφέρει πως περιείχε καρφιά.

Από την πλευρά της αστυνομίας οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιος εκπρόσωπό της είπε ότι έλαβαν κλήση για ύπαρξη πυκνού καπνού στο σταθμό του μετρό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δηλώσεις σχετικά με το επεισόδιο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς.

Είπε πως μίλησε ήδη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πως οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια των εκρήξεων, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκλήθηκαν.

«Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την αιτία των εκρήξεων, με όλα τα ενδεχόμενα να εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας».

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επι τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών. 

Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

Η Telegraph παρουσιάζει σε χάρτη τα σημεία που έγιναν οι εκρήξεις τονίζοντας ότι φέρονται να σημειώθηκαν σε ξεχωριστά βαγόνια του μετρό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν τα βαγόνια αποτελούσαν μέρος του ίδιου συρμού. Οι εκρήξεις σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν στους σταθμούς Σαντοβάγια και Σενάγια.

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. 

 

Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο ο Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση και εκφράζει τα συλληπητήριά του για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Αυτοί που τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια.

Εχουν δοθεί όλες οι εντολές στα υπουργεία Υγείας και Εκτάκτων Καταστάσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων. Ο πόνος είναι κοινός».

Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας Μόσχας, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις χαρακτήρισε και αυτός τρομοκρατική την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην αρχική του δήλωση ήταν πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι οι εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης θα μπορούσαν να είναι τρομοκρατικές επιθέσεις»

«Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την αιτία των εκρήξεων, με όλα τα ενδεχόμενα να εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας», τόνισε ο Πούτιν.

 

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, οι αρχές εντόπισαν και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, εγκαταλελειμμένο μέσα σε μία τσάντα, ο οποίος δεν εξεράγη και τον εξουδετέρωσαν.

Πηγή φωτογραφιών: Twitter 5TV

 

Η πόλη κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για το μακελειό στο μετρό της Μόσχας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ