Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

9+1 ενδείξεις που θα σε κάνουν να καταλάβεις πως σου έχουν χακάρει το κινητό

Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

Οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής μας έχουν οδηγήσει στην οπτικοποίηση των πάντων.

Πολλά όμως από όσα αποθηκεύουμαι στα κινητά μας τηλέφωνα θέλουμε να τα κρατήσουμε για τους εαυτούς μας.

Αν έχεις υποψίες ή θες να είσαι απόλυτα σίγουρος πως δεν έχεις πέσει "θύμα" κάποιου επίδοξου χάκερ, δώσε προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις.

 

1. Το κινητό σου ή το tablet λειτουργεί πιο αργά απ' ότι παλαιότερα

Ενδεχομένως ένα εγκατεστημένο Malware που "τρέχει" στο background μπορεί να μειώνει την απόδοση του κινητού ή του tablet. Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η "γεμάτη" μνήμη ή κάποια αναβάθμιση λογισμικού που δεν "σηκώνει" πια η συσκευή μιας και έχει παλιώσει.

Αν η μνήμη έχει χώρο και η συσκευή είναι καινούργια, τότε πρέπει να ανησυχήσεις σε περίπτωση αργής απόδοσης.

 

2. Η συσκευή σου στέλνει ή λαμβάνει συνεχώς "περίεργα" μηνύματα

Αν φίλοι, γνωστοί ή συνεργάτες σε ενημερώσουν πως λαμβάνουν από εσένα spam μηνύματα τα οποία δεν θυμάσαι να έχεις στείλει, ή αν λαμβάνεις συνεχώς spam μηνύματα και mail, τότε πρέπει να "καθαρίσεις" το κινητό σου με κάποιο antivirus πρόγραμμα γιατί ενδεχομένως, έχεις "αρπάξει" ιό.

 

3. Νέες εφαρμογές φαίνονται εγκατεστημένες στη συσκευή σου χωρίς να τις έχεις εγκαταστήσει εσύ

Καλό είναι να κάνετε ένα Google search για τις εφαρμογές που ξαφνικά βλέπετε να έχουν εγκατασταθεί χωρίς την άδεια σας στη συσκευή. Κάποιες έρχονται "πακέτο" μαζί με τα updates, άλλες όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα "εισβολής" χάκερ (Android ή iOS malware).

 

4. Η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από παλιά

Εδώ ισχύει ό,τι είπαμε στο νούμερο 1. Όσο πιο παλιό είναι το κινητό, τόσο πιο γρήγορα εξασθενεί η μπαταρία του. Αν όμως η συσκευή κινητού ή το tablet είναι νέα, και η μπαταρία εξασθενεί γρήγορα, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

 

5. Η συσκευή υπερθερμαίνεται

Υπάρχει malware που μπορεί να εγκατασταθεί μέσω πλοήγησης στο διαδίκτυο και να κάνει τις εφαρμογές να αποδίδουν ταυτόχρονα στο "τέρμα", προκαλώντας υπερθέρμανση στη συσκευή.

Και εδώ, αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να επαναφέρει το σύστημα, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

 

6. Έχεις χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τη χρήση

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με την εταιρεία παροχής δικτύου. Οι χάκερς μπορούν να "εισβάλλουν" σε κινητά και να προκαλέσουν μεγάλες χρεώσεις με διεθνείς κλήσεις, εφαρμογές που απαιτούν χρήματα ή μηνύματα (sms) σε διεθνή δίκτυα που δεν στέλνετε εσείς.

 

7. Όταν στέλνεις email από τη συσκευή και μπλοκάρεται από φίλτρα

Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή σου στέλνει συνεχώς spam mail σε άλλους χρήστες και οι email browsers μπλοκάρουν τα mail σου καθώς τα αναγνωρίζουν σαν κακόβουλα.

 

8. Η συσκευή σου προσπαθεί αυτόματα να μπει σε "περίεργα" site

Εδώ, η συσκευή προσπαθεί να συνδεθεί με ιστοσελίδες πορνογραφικού ή εμπορικού περιεχομένου που συνήθως προσπαθούν να αποσπάσουν συνδρομές με παραπλανητικά links.

Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν "pop-up" παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

 

9. Κάποιες λειτουργίες διακόπτονται απότομα

Αν οι κλήσεις σου διακόπτονται απότομα ενώ έχεις καλό σήμα και φορτισμένη μπαταρία, αν κάποιες εφαρμογές "σκάνε" και κλείνουν από μόνες τους, τότε μπορεί ενδεχομένως να έχεις πρόβλημα με το hardware της συσκευής ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο εντός της που παρακωλύει τη σωστή απόδοση. Επίσης, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από εφαρμογές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

 

10. Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά

Πολλά malware προγράμματα "διαμεσολαβούν" ανάμεσα στον browser της συσκευής σου και το διαδίκτυο, "διαβάζοντας" έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνεις και λαμβάνεις. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πως φαίνονται μερικά sites.

Αν ισχύουν κάποια από αυτά θα πρέπει να εγκαταστήσεις άμεσα κάποια anti-malware εφαρμογή και εφόσον το πρόβλημα δεν έχει λυθεί θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό τεχνικό, σύμφωνα με το Inc.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ