Ρένα Δούρου: Oι περιφέρειες δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό

Οι περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θέτει η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών-προσφύγων, τονίζει η κυρία Δούρου.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ερώτησή της, προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, αφού υπογράμμισε ότι «συχνά οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι αναγκασμένες να βρίσκουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επιτυχή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών», έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Επίτροπος, επισήμανε στην απάντησή του ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για την πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε βασικές υπηρεσίες καθώς και την ψυχολογική τους στήριξη, «μέχρι την οριστικοποίηση της κατάστασής τους». «Συχνά τα ψυχικά τους τραύματα είναι σημαντικότερα», σημείωση χαρακτηριστικά ο Ν. Μούιζνιεκς.

«Οι Περιφέρειες μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού»

Νωρίτερα, και σε συνέχεια της χθεσινής παρέμβασης της η περιφερειάρχης τοποθετήθηκε στο ζήτημα των συνοριακών περιφερειών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου διευκρινίζοντας ότι η Αττική δεν είναι στα σύνορα ωστόσο αντιμετωπίζει εξίσου το πρόβλημα.

«Πρόκειται για προβλήματα κοινά σε όλες τις Περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θέτει η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών -προσφύγων», τόνισε η Ρένα Δούρου.

«Συγκεκριμένα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα: αφενός, έλλειμμα σαφούς πλαισίου, ειδικά σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραμένει ενεργός ο μηχανισμός του Δουβλίνου. Και αφετέρου, έλλειμμα δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία και προγράμματα - πρόσβαση την οποία έχουν αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειάρχης υπενθύμισε την κοινή πρωτοβουλία, πέρσι τον Μάιο, Αττικής, Σικελίας, και Λάτσιο, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωβουλή) για το θέμα της πρόσβασης στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους των Περιφερειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ