Αυτή τη βδομάδα θα τα πούμε α λα Γαλλικά: Οι ταινίες που θα δείτε στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου φιλοξενούν το 18ο Φεστιβάλ του γαλλόφωνου σινεμά.

Πρώτο και καλύτερο το βιογραφικό μουσικό δράμα του "Δαλιδά" της Λίζα Αζουέλος με πρωταγωνίστρια την Σβεβά Αλβιτί (φτυστή η Δαλιδά).

Για όσους δεν κατάφεραν να παρεβρεθούν στην επίσημη προβολή του φιλμ, την Κυριακή 26/3 θα έχουν την ευκαιρία. 
Αλλά και η κανονική έξοδος του φιλμ γύρω από τη ταραχώδη ζωή της διάσημης τραγουδίστριας των 60ς και 70ς που είναι προγραμματισμένη για τις 30/3. Η ταινία της Αζουέλος συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Η κριτική επιτροπή των Julie Gavras, Δήμητρας Γαλάνη, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Κατερίνας Μισιχρόνη, θα επιλέξουν ανάμεσα σε αυτή και άλλες 9 ταινίες για το μεγάλο βραβείο.

Οι υπόλοιπες ταινίες είναι οι Dans les forêts de Sibérie | Στα δάση της Σιβηρίας,  Irréprochable | Χωρίς ενοχές, Le ciel attendra – Marie-Castille,  Le petit locataire | Μαμά ξανά!,  Les innocentes | Η ενοχή των αθώων , Ma Loute | Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ, Moka | Η γυναίκα με τη Μερσεντές, Rock'n Roll | Αχ, αυτά τα 40! του Guillaume Canet, που συμπρωταγωνιστεί με τη μούσα και σύντροφό του Marion Cotillard, και Tour de France | Μια βόλτα στη Γαλλία του Rachid Djaidan. 

Ειδική σημασία έχει και η ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο» με την προβολή πέντε παλιών ταινιών (Καμίλ Κλοντέλ, Σεζάρ και Ροζαλί, Οι ομπρέλες του Χερβούργου, Μάτια χωρίς πρόσωπο, Ένας άντρας και μια γυναίκα) με κλασικά σάουντρακ που εμπλουτίζεται από το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» (24/3, 17.30΄, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτου) που θα παρουσιάσει  η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών).

Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου.

Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand κ.ά.

 Η τελετή λήξης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 29 Μαρτίου με την προβολή της νέας κωμωδίας του Φιλίπ ντε Σοβερόν, «Βρε, Καλώς τους!» («A bras ouverts»), ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε σαρώσει τα ταμεία με το «Θεέ μου, τι σου κάναμε».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ