Ένα απίστευτο θέαμα πρόκειται να απολαύσουν σήμερα όσοι επισκεφτούν το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ο τεράστιος θόλος του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου θα γεμίσει αστεροειδείς και κομήτες.

Αστεροειδείς και κομήτες θα κατακλύζουν από την Τρίτη 21 Μαρτίου τον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου και θα μας ταξιδεύουν τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο, μέσα από την νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες».

Παρακολουθώντας τις διαστημικές αποστολές που πραγματοποιούνται για την εξερεύνηση αυτών των ουράνιων σωμάτων, θα ταξιδέψουμε από την Ζώνη των Αστεροειδών μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Kuiper και θα κατανοήσουμε την προσπάθεια των αστρονόμων να απαντήσουν σε πολλά καίρια επιστημονικά ερωτήματα. 

Τα ερωτήματα αυτά σχετίζονται με την απαρχή του Ηλιακού μας συστήματος, με την προέλευση του νερού, αλλά και των πρώτων πολύπλοκων οργανικών μορίων, τα οποία αποδείχτηκαν καθοριστικά για την απαρχή της ζωής στην Γη, καθώς και με τους πιθανούς τρόπους αποφυγής μίας ενδεχόμενης σύγκρουσής τους με τον πλανήτη μας στο μέλλον.

Η επίσημη παρουσίαση της πλανηταριακής παράστασης «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες» θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017.

Την ημέρα αυτή θα γίνουν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 (δύο) δελτία εισόδου. 

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr.

Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Η παράσταση εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες. 

 

Η παράσταση

 

Ξεκινώντας από την γέννηση του Ηλιακού μας συστήματος, η παράσταση αυτή εστιάζει στους αστεροειδείς και στους κομήτες, καθώς και στην Δήμητρα και τον Πλούτωνα, δύο από τους γνωστότερους νάνους πλανήτες, που βρίσκονται στην Ζώνη των Αστεροειδών και στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Kuiper αντίστοιχα. 

Παράλληλα, παρουσιάζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες διαστημικές αποστολές που έχουν υλοποιηθεί για την εξερεύνηση αυτών των ουράνιων σωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην διαστημική αποστολή Rosetta για την μελέτη του κομήτη Churyumov–Gerasimenko, καθώς και στην αποστολή του New Horizons, που «επισκέφθηκε» τον Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015.

Οι αστεροειδείς και οι κομήτες διατηρούν στο εσωτερικό τους σχεδόν αναλλοίωτα τα αρχέγονα υλικά της δημιουργίας τους, γι’ αυτό και αποτελούν μοναδικό «εργαλείο» για τη μελέτη της γένεσης και των πρώτων σταδίων της εξέλιξης του Ηλιακού συστήματος. 

Εκτός αυτού, οι επιστήμονες μελετούν τους κομήτες και τους αστεροειδείς και για έναν ακόμη λόγο, που σχετίζεται με τον βομβαρδισμό της πρώιμης Γης από τέτοιους διαστημικούς εισβολείς και την συναρπαστική πιθανότητα ο βομβαρδισμός αυτός να συνέβαλε στον εμπλουτισμό του πλανήτη μας με νερό, αλλά και πολύπλοκες οργανικές ενώσεις, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της ζωής σ’ αυτόν.

Η μελέτη αστεροειδών και κομητών, τέλος, διεξάγεται και για έναν επιπρόσθετο και ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, που αφορά στους πιθανούς τρόπους εκτροπής ενός δυνητικά «επικίνδυνου» για τον πλανήτη μας αστεροειδούς από την αρχική του πορεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ