Η νόσος που οδηγεί σε τύφλωση 60 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο

Γνωστό και ως "ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης”, το γλαύκωμα σχετίζεται με τη χρόνια αυξημένη πίεση στα μάτια. 

Αυτό που κάνει τη νόσο πραγματικά απειλητική για την όρασή μας είναι πως μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αισθητά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης. Τα καλά νέα είναι πως όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, είναι δυνατός ο έλεγχος της πάθησης. 

Η υψηλή οφθαλμική πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, ο διαβήτης και η προχωρημένη ηλικία αποτελούν παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου), ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που δείχνουν ότι το 54% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει το γλαύκωμα ως νόσο. Το γλαύκωμα, ωστόσο, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, προσβάλλοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπου.

 

Σε πρώιμα  στάδια αποτελεί  μια σχεδόν ασυμπτωματική οφθαλμική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. 

Προβλέπεται πως έως το 2020, ο αριθμός των ανθρώπων με γλαύκωμα σε όλο τον κόσμο θα φτάσει περίπου τα 76 εκατομμύρια.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από την έρευνα είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δεν υποβλήθηκαν πρόσφατα σε οφθαλμολογική εξέταση: Έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης (21%), η πεποίθηση ότι "δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου" (19%), και η πεποίθηση ότι η ετήσια εξέταση δεν είναι απαραίτητη (17%).

Η έρευνα έδειξε ότι 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο 33% από αυτούς ανέφερε ότι εξετάζονται ετησίως.

Σχετικά με την Παγκόσμια Έρευνα Ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα
Η ολοκληρωμένη διαδικτυακή έρευνα, η οποία ήταν μια χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, αξιολόγησε την αναγνώριση της νόσου του γλαυκώματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

 

Συνολικά 5.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος (1.000 ανά χώρα).

 

Στόχος της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των γενικών γνώσεων σχετικά με τη νόσο και των προσωπικών συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία των ματιών, με σκοπό την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των πληθυσμών υψηλού κινδύνου.

 

Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο του 2016. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 1,39% (συν ή πλην 3,1% για τις μελέτες που αφορούν την εκάστοτε χώρα). 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ